Foto: DELFI
Augstākā tiesa (AT) vakar atstājusi negrozītu apelācijas instances spriedumu ar kuru četri vīrieši atzīti par vainīgiem 2002. gadā pastrādātā jaunieša slepkavībā.

AT lēma noraidīt krimināllietā iesniegtās kasācijas sūdzības, tāpēc apelācijas instances tiesas spriedums ir stājies spēkā, informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina.

Šajā krimināllietā 2004. gada 11. oktobrī Rīgas apgabaltiesa attaisnoja divus apsūdzētos vīriešus viņiem celtajā apsūdzībā. Par šo spriedumu tika iesniegts apelācijas protests.

Ar AT Krimināllietu tiesu palātas 2005. gada 26. aprīļa spriedumu visi četri slepkavībā apsūdzētie vīrieši tika atzīti par vainīgiem. AT toreiz divus vīriešus atzina par vainīgiem slepkavības organizēšanā un sodīja ar brīvības atņemšanu uz 11 gadiem.

Tiesa atcēla arī iepriekšējās instances spriedumu daļā par soda noteikšanu vēl diviem tiesājamajiem. Vienam tiesa noteica brīvības atņemšanu uz 14 gadiem, iepriekšējo 12 gadu vietā, bet otram tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem.

Šis spriedums bija stājies spēkā un apsūdzētie izcieta brīvības atņemšanas sodu.

Vēlāk viens no apsūdzētajiem vīriešiem 2006. gada janvārī vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā pret Latviju. Vīrietis apgalvoja, ka viņš notiesāts uz policistu pielietotās vardarbības rezultātā iegūtu un tāpēc nepieņemamu pierādījumu pamata. Tāpat iesniedzējs sūdzējās par to, ka Augstākās tiesas Senāts atteicās izskatīt viņa kasācijas sūdzību.

ECT palāta 2014. gada 11. februārī pasludināja spriedumu lietā "Cēsnieks pret Latviju", vienbalsīgi atzīstot par pamatotu šī apsūdzētā sūdzību par notiesāšanu uz pierādījumu pamata, kas bija iegūti, pārkāpjot Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju. Tiesa uzdeva Latvijai vīrietim samaksāt atlīdzību par morālo kaitējumu 6000 eiro apmērā un atlīdzību par tiesvedības izmaksām 5000 eiro apmērā.

Ņemot vērā šo ECT palātas spriedumu, krimināllieta atkārtoti tika skatīta Rīgas apgabaltiesā šogad februārī.

Ziņots, ka jaunieša līķis 2002. gada 20. martā tika atrasts Rīgas rajonā Salas pagasta mežos. Tas bija ierakts bedrē un apliets ar betonu un eļļu, lai meža zvēri neatrastu ķermeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!