Foto: F64

Šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, par 6% pieaudzis automašīnu zādzību skaits. Valsts policijas (VP) statistika liecina, ka zagļi arvien biežāk iekāro 2007. gada izlaiduma vai jaunākas BMW markas automašīnas, portālu "Delfi" informēja VP.

Šādu auto zādzību skaits, salīdzinot ar pagājušo gadu, dubultojies. No šā gada janvāra līdz 31. martam VP saņēmusi informāciju par 216 nozagtām automašīnām, no kurām tagad atrastas 89. Tādā pat laika posmā pērn nozagtas 203 automašīnas.

Kā skaidro likumsargi, zagļi arvien biežāk noskata jaunas automašīnas, kas ir 2007. gada izlaiduma vai jaunākas. Šāda vecuma nozagto automašīnu skaits veido 49% no kopējā zagto automašīnu skaita.

Šā gada pirmajā ceturksnī trīs visbiežāk zagto automašīnu markas ir BMW, "Volkswagen" un "Audi".

Gada sākumā būtiski pieaudzis BMW zādzību skaits. Ja pērn šajā laika posmā tās bija ceturtās zagtākās automašīnas, tad šogad tās ir zagļu mērķis Nr. 1. 2016. gadā Latvijā tika nozagtas 25 BMW markas automašīnas, tad šogad to skaits dubultojies, sasniedzot 53.

Otrajā vietā zādzību skaita ziņā šogad ierindojas ''Volkswagen''. Gada pirmajos mēnešos nozagtas jau 47 šīs markas automašīnas. Salīdzinot ar pērno gadu, šīs markas automašīnu zādzību skaits samazinājies par 11.

Lai gan ''Audi'' markas spēkratu zādzību skaits mazinājies divas reizes, salīdzinot ar pagājušo gadu, tās tomēr ieņem trešo vietu zagtāko automobiļu sarakstā. Gada pirmajā ceturksnī ir nozagtas 22 ''Audi'' automašīnas, bet pērn šajā periodā – 47.

Šogad aktivizējušies ''Nissan'' automašīnu zagļi. Jāatzīmē, ka pērn šīs markas automašīnas vispār netika zagtas, taču šogad ir manāms kāpums – VP jau reģistrētas astoņas šīs markas automobiļu zādzības. Savukārt aptuveni vienādā līmenī salīdzinājumā ar pagājušo gadu saglabājusies zagļu interese par ''Toyota'' un ''Honda'' markas automašīnām. Šogad izdarītas 14 ''Toyota'' un 10 ''Honda'' zādzības. Tāpat šogad saglabājusies zagļu interese par ''Hyundai'' markas automašīnām – šogad aizdzītas jau deviņas automašīnas.

Zagļu pieaugošā interese par jaunām automašīnām saistīta gan ar tirgus pieprasījumu, gan ar jaunu rīku pieejamību automašīnu drošības sistēmu uzlaušanai. Jaunas automašīnas bieži ir aprīkotas ar tā saukto bez-atslēgas sistēmu, skaidro policijā. Ļaundari ir izstrādājuši tehnoloģijas, ar kuru palīdzību attālināti nolasīt šīs drošības sistēmas kodus, ļaujot automašīnas aizdzīt.

Likumsargi aicina automašīnu īpašniekus savus spēkratus aizsargāt ar papildu signalizāciju. Tāpat ir pieejami speciāli maki, kuros glabājot šāda veida atslēgu, automašīnas drošības sistēmas kods nav nolasāms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!