Foto: Shutterstock

Rīgas apgabaltiesa šogad janvārī atstājusi negrozītus Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumus, ar kuriem apmierināti Valsts policijas ierosinājumi astoņus nekustamos īpašumus atzīt par noziedzīgi iegūtu mantu un atdot cietušajiem, portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūrā.

Astoņu nekustamo īpašumu kopējā vērtība ir vismaz 180 000 eiro.

Seši nekustamie īpašumi nodoti atpakaļ valsts īpašumā, bet divi – fiziskām personām.

Pirmstiesas izmeklēšanā pierādīts, ka cietušie zaudējuši savus nekustamos īpašumus izdarīto noziedzīgo nodarījumu rezultātā, jo tie tika pārdoti uz viltotu dokumentu pamata un atradās pie trešajām personām.

Ievērojot Satversmes tiesas 2017. gada 8. marta sprieduma atziņas, vadoties no Kriminālprocesa likuma 356. panta 2. daļas un Kriminālprocesa likuma 360. panta 1. daļas regulējuma, nekustamais īpašums, kas atzīts par noziedzīgi iegūtu mantu un atrodas pie trešās personas, tiek atdots īpašniekam, kas to zaudējis noziedzīgo nodarījumu rezultātā.

Tas darāms, lai pēc iespējas novērstu noziedzīga nodarījuma rezultātā radīto netaisnīgumu un atjaunotu iepriekšējo stāvokli, ar mērķi pēc iespējas ātrāk atjaunot cietušajam tādu stāvokli, kāds pastāvējis pirms noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!