Trešdien, 3. aprīlī, "Rīgas satiksmes" daudzmiljonu eiro iepirkumu lietā aizdomās turētais uzņēmējs Māris Martinsons atbrīvots no apcietinājuma un pametis Rīgas Centrālcietumu.

Iznākot no cietuma, Martinsons devās uz automašīnu. Sākotnēji Martinsons negribēja atklāt, kas iemaksājis drošības naudu, taču uz žurnālistu jautājumu, vai tā iemaksāta no privātiem līdzekļiem, atbildēja apstiprinoši. Uz citiem jautājumiem uzņēmējs neatbildēja.

Martinsona advokāts Didzis Vilemsons žurnālistiem norādīja, ka patlaban viņa klientam nav piemēroti citi drošības līdzekļi. Advokāts nekomentēja, vai Martinsonam iepriekš bijuši pazīstami citi "Rīgas satiksmes" daudzmiljonu iepirkumu lietā aizturētie.

Advokāts arī nekomentēja Martinsonam inkriminētos noziegumus, uzsverot, ka aizstāvības ieskatā nav bijis pietiekams pierādījumu kopums, lai Martinsonu atzītu par aizdomās turēto un piemērotu viņam apcietinājumu.

Advokāts pauda, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) laikā no Martinsona aizturēšanas līdz atbrīvošanai no cietuma ar Martinsonu ir kontaktējies tikai vienu reizi.

Jau ziņots, ka otrdien, 2. aprīlī, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pārskatīja Martinsonam piemēroto drošības līdzekli un lēma, ka viņu varēs no apcietinājuma atbrīvot pret 500 000 eiro drošības naudu.

Martinsona advokāts Didzis Vilemsons portālam "Delfi" iepriekš pauda, ka grūti pateikt, kāda bijusi tiesas argumentācija, nosakot tik lielu drošības naudu. Viņš sacīja, ka, viņaprāt, summa ir pārāk liela.

Jau ziņots, ka KNAB pagājušā gada novembrī sāka kriminālprocesu saistībā ar "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem. KNAB veica procesuālās darbības, tostarp vairāk nekā 30 kratīšanas. Kriminālprocesā aizturētas kopumā astoņas personas – sešas Latvijā, bet divas Polijā.

Aizturētās personas ir nu jau bijušais Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, uzņēmējs Māris Martinsons, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks, SIA "Alkom-Trans" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks, uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes locekle Elīna Kokina un viņas biznesa partneris Edgars Teterovskis.

Ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis sākotnēji piemērots vien Kokinai, pārējiem tika piemērots apcietinājums. Vēlāk atsevišķām personām drošības līdzekļi mainīti.

KNAB sāktais kriminālprocess bija saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem – par 2016. gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013. gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013. gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

"Nekā personīga" ziņoja, ka par katru Rīgai piegādāto trolejbusu, autobusu un tramvaju kukuļos maksāts vidēji 5-7%. Trīs iepirkumu summa kopā pārsniedz 270 miljonus eiro, tādējādi kukuļos varētu būt samaksāti 13,5-20 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!