Foto: VID

Cīņā ar noziedzīgi iegūtas skaidras naudas pārvietošanu pāri Latvijas robežai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldē sākti deviņi kriminālprocesi. Trīs no tiem sākti par 703 000 eiro nepatiesu deklarēšanu un par iespējamu noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu lielā apmērā, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Aprīlī un maijā Rīgas lidostā, pamatojoties uz riska informāciju, veikta ielidojošo reisu Maskava-Rīga trīs pasažieru muitas kontrole par iespējamu skaidras naudas, ko, šķērsojot Latvijas robežu, ieved Eiropas Kopienas muitas teritorijā nepatiesu deklarēšanu, kas izdarīts ar iespējamu noziedzīgi iegūtu skaidru naudu un par iespējamu noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu lielā apmērā.

Pārbaudēs iesaistīts muitas kinologs ar skaidras naudas meklēšanas darba suni. Pārbaužu laikā konstatēts, ka 1976. gadā dzimušās Krievijas pilsones rokas bagāžā atrodas skaidra nauda 243 000 ASV dolāri un 36 000 eiro, 1968. gadā dzimuša Lietuvas pilsoņa rokas bagāžā atrodas skaidra nauda 300 000 eiro un 1965. gadā dzimuša Krievijas pilsoņa rokas bagāžā atrodas skaidra nauda 150 000 eiro.

Par notikušo sākti trīs kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 195.2 panta 2. daļas un Krimināllikuma 195. panta 3. daļas. VID norāda, ka patlaban papildu informāciju izmeklēšanas interesēs nesniedz.

Par normatīvajos aktos noteiktās skaidras naudas, ko, šķērsojot Latvijas robežu, ieved Eiropas Kopienas muitas teritorijā vai izved no tās, nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu, ja tas izdarīts ar noziedzīgi iegūtu skaidru naudu, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā vai organizēta grupā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!