Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturējis AS "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) valdes locekli Edgaru Strodu, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija. Tāpat aizturēta vēl viena persona.

Savukārt LVC pārstāve Anna Kononova aģentūrai LETA apstiprināja, ka otrdien LVC bijuši KNAB darbinieki. "Par Stroda aizturēšanu nav nekādas informācijas, tas būtu jājautā KNAB," aģentūrai LETA komentēja Kononova.

KNAB portālam "Delfi" norādīja, ka otrdien, 1. oktobrī, birojs veic neatliekamās kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā ne mazāk kā 15 tiesas sankcionētas kratīšanas. Darbības īstenotas, pamatojoties uz aizdomām par valsts amatpersonas izdarītiem iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar publisko iepirkumu organizēšanu ceļu būves nozarē un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu neievērošanu.

Kriminālprocess sākts šā gada 27. jūnijā pēc Krimināllikuma 318. panta 2. daļas, Krimināllikuma 195. panta 1. daļas, Krimināllikuma 219. panta 2. daļas un Krimināllikuma 325. panta 1. daļas. Šie likuma panti paredz kriminālatbildību par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izvairīšanos no valsts amatpersonas deklarācijas iesniegšanas un par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB rīcībā esošie fakti norāda, ka valsts akciju sabiedrības "Latvijas Valsts ceļi" amatpersona 2017. un 2018. gadā, iespējams, ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā un, vienlaicīgi pārkāpjot valsts amatpersonai noteiktos ierobežojumus, sniedza citām personām – iespējamiem iepirkumu pretendentiem – informāciju par valsts akciju sabiedrības plānotajiem iepirkumiem autoceļu uzturēšanā un atjaunošanā.

Patlaban aizturētas divas personas, kurām ir tiesības uz aizstāvību, norāda birojs, neminot personu vārdus. Atsaucoties uz tās rīcībā esošu informāciju, aģentūra LETA vēstī, ka otra aizturētā persona ir saistīta ar kādu kapitālsabiedrību.

Izmeklēšanas interesēs detalizētu informāciju par kriminālprocesu KNAB šobrīd izpaust nevar, norāda birojā.

Kā liecina LVC mājaslapā pieejamā informācija, uzņēmumā Strods strādā kopš 2013. gada jūlija. Iepriekš viņš ieņēmis SIA "Rīgas ūdens" valdes locekļa amatu, bet vēl pirms tam bijis Rīgas domes Satiksmes departamenta direktors.

Kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta Publiskojamo datu bāzē pieejamā Stroda valsts amatpersonas deklarācija par 2018. gadu, viņam pieder dzīvoklis Rīgā, bet kopīpašumā ir zeme Rīga. Tāpat Stroda īpašumā ir zemes un ēkas nekustams īpašums Pelču pagastā.

Strods norādījis, ka 20 000 ASV dolārus un 75 554 eiro uzkrājis "SEB bankā", bet 11 412 eiro bankā "Citadele".

Strādājot LVC kā valdes loceklis, Strods pērn nopelnījis 60 958 eiro, bet 50 eiro saņēmis no Latvijas Būvinženieru savienības, kur ieņēmis sertifikācijas komisijas locekļa amatu.

Strods nav norādījis, ka viņam būtu parādsaistības vai izsniegti aizdevumi, kas pārsniegtu 20 minimālās mēnešalgas.

Viņam ir privātie pensiju fondi, kā arī dzīvības apdrošināšana ar līdzekļu uzkrāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!