Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pieņēmis lēmumu par Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) vadītājas Ilzes Znotiņas saukšanu pie administratīvās atbildības, piemērojot naudas sodu, apstiprināja KNAB.

KNAB veica pārbaudi par Znotiņas amatu savienošanas atbilstību likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" normām un 16. septembrī pieņēma lēmumu Znotiņu saukt pie administratīvās atbildības.

Znotiņai ir tiesības KNAB lēmumu pārsūdzēt KNAB priekšniekam Jēkabam Straumem desmit darba dienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas. Sūdzība patlaban nav saņemta.

Līdzko lēmums stāsies spēkā, KNAB informēs sabiedrību par attiecīgās valsts amatpersonas darbībā konstatēto likuma pārkāpumu un piemērotā soda apmēru.

Laikraksts "Diena" šogad jūnijā vēstīja, ka Znotiņa amatpersonas deklarācijā nebija norādījusi valdes locekļa amatu savā privātā uzņēmumā SIA "Katre".

Laikraksts, atsaucoties uz "Lursoft" datiem, vēstīja, ka kopš 2006. gada 2. janvāra Znotiņa bijusi "Katre" valdes locekle. Vasaras sākumā FID priekšniece bijusi vienīgā šīs 2005. gada pavasarī dibinātās SIA valdes locekle, īpašniece un patiesā labuma guvēja, bet tad uzņēmumam sākts likvidācijas process. 2019. gadā Znotiņa amatpersonas deklarācijā uzrādījusi, ka no šīs SIA dividendēs izņēmusi 4631 eiro.

2018. gadā stājoties FID vadītājas amatā, Znotiņa "Katre" valdes locekles amatu bija uzrādījusi amatpersonas deklarācijā, savukārt 2019. gadā deklarācijā tas nebija pieminēts. Tomēr "Lursoft" dati rādot, ka Znotiņa amatu visu 2019. gadu esot saglabājusi, tādējādi pārkāpjot likuma normas, atzīmēja laikraksts.

FID pārstāve Zaiga Barvida 19. jūnijā skaidroja, ka "Katre" kopš 2014. gada ir apturēta saimnieciskā darbība, par ko atbilstoši normatīvajiem aktiem Valsts ieņēmumu dienestā tika iesniegts paziņojums.

Tāpat kopš 2017. gada aprīļa SIA "Katre" ir izslēgta no pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistra un ir sākts tās likvidācijas process. Znotiņas amatpersonas deklarācijā norādītā atlīdzība ir pirms darbības apturēšanas uzkrātās peļņas sadale, iepriekš norādīja dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!