Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Iekšējās drošības pārvalde (IDP) šā gada jūlijā pabeidza izmeklēšanu un Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nodeva krimināllietu par dažādiem noziegumiem rosinot apsūdzēt kopumā četras personas, portālu "Delfi" informēja VID.

IDP lūgusi apsūdzēt vienu nu jau bijušo VID muitas amatpersonu, Valsts policijas (VP) amatpersonu, kā arī Valsts robežsardzes (VRS) amatpersonu un kādu privātpersonu.

Iepriekš VID kopā ar VRS un Iekšējās drošības biroju jau bija identificējis organizētu personu grupu, kas nodarbojās ar liela apmēra cigarešu kontrabandas organizēšanu – nelegālu cigarešu ievešanu Latvijā, noslēpjot preces no muitas kontroles dzelzceļa vagonos.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka sekmīgai cigarešu kontrabandas ievešanai Latvijas teritorijā VP, VRS un VID amatpersonas privātpersonai izpauda ierobežotas pieejamības informāciju, kas tām kļuva zināma, pildot dienesta pienākumus, tai skaitā, par labākiem cigarešu kontrabandas slēpšanas veidiem.

Tāpat robežsardzes un VID amatpersonas ļaunprātīgi izmantoja savu dienesta stāvokli un, pretēji dienesta interesēm, neziņoja par dzelzceļa vagonos paslēpto cigarešu kontrabandu, iesaistījās cigarešu kontrabandas īstenošanā, par to saņemot kukuli.

Organizētās grupas dalībnieki – valsts amatpersonas – izmantoja savas dienesta pienākumu pildīšanas laikā iegūtās speciālās zināšanās un pretizlūkošanas metodes un izmantoja stratēģiskās nozīmes preces, lai slēptu noziedzīgās darbības un apgrūtinātu tiesībaizsardzības iestāžu darbu noziegumu atklāšanā.

VID vēsta, ka izmeklēšanā noskaidrots – amatpersonas par kontrabandas atbalstīšanu saņēma kukuļus 100 eiro apmērā par katru kontrabandas ceļā ievesto cigarešu kasti, kā arī viena no grupējumā ietilpstošajām amatpersonām pieprasīja kukuli 10 000 eiro apmērā par būtiskas ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu.

Šā gada 24. martā iepriekš uzsāktā kriminālprocesā tika veiktas apjomīgas procesuālās darbības un aizturētas četras personas.

Sākotnēji trim personām tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Šobrīd viena jau bijusī VID muitas amatpersona joprojām atrodas apcietinājumā, pārējām personām piemēroti citi ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

VID uzsver, ka no pirmās izmeklēšanas dienas veiksmīgi īstenojot ciešas sadarbības modeli ar Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienesta izmeklēšanas prokuratūru, VID IDP ir izdevies trīs mēnešu laikā pabeigt apjomīgu izmeklēšanu un nodot kriminālprocesu pret visu grupējumu prokuratūrai jautājuma izlemšanai par kriminālvajāšanas uzsākšanu.

Kriminālvajāšanu VID lūdz uzsākt pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem – par kontrabandu lielā apmērā organizētā grupā, kukuļošanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Krimināllikuma 190. panta 3. daļa par kontrabandu, kas izdarīta lielā apmērā organizētā grupā, kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

320. panta 2. daļa par kukuļošanu kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Krimināllikuma 318. panta 2. daļa par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Krimināllikuma 329. pants par neizpaužamu ziņu izpaušana, kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Savukārt šī paša likuma 237.1 panta 2. daļa par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem vai to traucēšanai speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu un to komponentu vai programmatūras aprites aizlieguma pārkāpšanu kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!