Foto: LETA

Valsts drošības dienests (VDD) atbilstoši savai kompetencei seko līdzi, lai situāciju uz valsts austrumu robežas iekļūšanai Latvijas teritorijā neizmantotu radikāli noskaņotas personas un Baltkrievijas un citu nedraudzīgu valstu specdienesti, informēja dienestā.

Saistībā ar notikumiem uz Lietuvas-Baltkrievijas un Latvijas-Baltkrievijas robežas VDD strādājot intensīvā režīmā, lai identificētu un mazinātu iespējamos riskus Latvijas valsts drošībai. VDD ir viena no institūcijām, kas atbilstoši savai kompetencei ir iesaistīta Latvijā nelegāli iekļuvušo personu pārbaudēs.

Dienesta kompetencē ir vērtēt, vai konkrēto personu uzturēšanās Latvijā nevar radīt apdraudējumu valsts drošībai.

VDD vērtējumā, nelegālas robežšķērsošanas gadījumi ir saistīti ar dažādiem riskiem. VDD atbilstoši savai kompetencei sekojot līdzi, lai pašreizējo situāciju iekļūšanai Latvijas teritorijā neizmantotu ekstrēmi vai radikāli noskaņotas personas, kas var radīt riskus valsts un sabiedrības drošībai.

Tāpat dienests raugās, lai šo situāciju savās interesēs neizmantotu Baltkrievijas un citu nedraudzīgu valstu specdienesti, radot izlūkošanas riskus.

Atbildot uz jautājumu par Latvijas robežu nelikumīgi šķērsojušo personu pārbaužu rezultātiem, VDD informēja, ka šo personu izvērtēšanas process vēl turpinās.

VDD atbilstoši savai kompetencei seko līdzi situācijas izmaiņām uz Latvijas un Baltkrievijas robežas un esot gatavs veikt atbilstošus pasākumus arī iespējama robežpārkāpēju skaita pieauguma gadījumā.

Savā darbā VDD cieši sadarbojas ar Valsts robežsardzi un citiem atbildīgajiem dienestiem. Tāpat VDD regulāri sazinās ar ārvalstu partnerdienestiem, lai apmainītos ar aktuālo informāciju, kas ir saistīta ar pašreizējo situāciju.

VDD veiktā informācijas analīze liecina, ka nelikumīgie Latvijas robežas šķērsošanas gadījumi nav saistīti ar pēkšņām izmaiņām migrācijas tendencēs pasaulē. Šie incidenti ir saistāmi ar Baltkrievijas režīma īstenotiem pasākumiem, kuru mērķis ir destabilizēt situāciju uz Eiropas Savienības ārējās robežas.

Jau ziņots, ka kopš 10. augusta kopumā no Latvijas - Baltkrievijas robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 770 cilvēki.

Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ nav liegta valsts robežas šķērsošana 25 cilvēkiem, savukārt kopumā šogad aizturēti 377 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi. Liela daļa pieprasījuši patvērumu Latvijā.

Valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju no 11. augusta līdz 10. novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!