Foto: LETA
Vidzemes slimnīcā no Covid-19 mirusi viena persona, kurai bijis, iespējams, viltots vakcinācijas sertifikāts, vēl vairākas personas ārstējas ar šādiem nelegāliem dokumentiem, trešdien vēsta "retv.lv", atsaucoties uz "ReTV" Ziņu dienesta rīcībā nonākušo informāciju.

Notikušo izmeklē Valsts policija.

Televīzija atzīmē, ka tikmēr Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska, teikusi, ka "labi, ka kāds atklāj šādus gadījumus", kā arī uzsvērusi, ka saslimšanas gadījumā krāpniecības faktu noslēpt neizdosies.

Vidzemes slimnīcā "ReTV" Ziņas noskaidrojušas, ka tur ārstējas vairāki pacienti, kuru slimības gaita noris smagākā formā, nekā tad, ja viņi tiešām būtu vakcinējušies. Tāpēc mediķiem radušās aizdomas, vai pacienti vakcinācijas sertifikātu ir ieguvuši legāli.

Viena šāda persona ar iespējami viltotu sertifikātu septembra beigās mirusi. "Viens process, ko skatāmies, tā kā ļoti aizdomīgs, es domāju, ka Valsts policija ar šo jautājumu arī nodarbosies," televīzijai teicis SIA "Vidzemes slimnīca" valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs.

Viņš apstiprinājis, ka runa ir par vairākiem gadījumiem un ka slimnīca ir sniegusi visu nepieciešamo informāciju policijai.

Arī Valsts policijā "ReTV" Ziņām apstiprināja, ka par iespējamu vakcinācijas sertifikātu viltošanu ir saņemts iesniegums no Vidzemes slimnīcas.

"Valsts policija par šo gadījumu sākusi kriminālprocesu pēc krimināllikuma 275. panta otrās daļas par dokumentu viltošanu vai viltus dokumentu izmantošanu, ja tas mantkārīgos nolūkos vai pēc iepriekšējas vienošanās," paudusi VP pārstāve Simona Grāvīte.

Aizdomās turamās personas ierosinātajā kriminālprocesā pagaidām nav. "Ir apzinātas pārbaudāmās personas, tāpat pieprasīta informācija no ārstniecības iestādes, bet - tā kā ir aktīva izmeklēšana, neko plašāk vairs nevarēšu paust," turpinājusi Grāvīte.

Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs skaidrojis, ka ārstniecības iestādē šobrīd nav veikta izpēte, kas iespējamos viltus vakcinācijas sertifikātu varētu būt izsniedzis. Taču pierādīt, ka persona nav vakcinēta, lai arī ir sertifikāts, mediķi varot.

"Ja bijis ar viltus sertifikātu, tad tas spektrs, ko mēs redzēsim viņa imūnajā atbildē, noteikti atšķirsies no tā, kāds, ja viņš būtu pilnībā vakcinēts, kādu iemeslu dēļ saslimis," izteikusies Zavadska.

Profesore arī norādījusi, ka valstī ir izstrādāts īpašs algoritms, kā ārstniecības iestādēm ir jārīkojas, ja stacionārā nonāk persona, kurai ir veikts pilns vakcinācijas kurss, bet ir aizdomas. "Jā, mēs to noskaidrosim, tas ir izdarāms. Šāda taktika tiek veikta pie jebkura, kurš tiek stacionēts un ir pilnībā pabeidzis vakcinācijas kursu. Neatkarīgi no tā, kāda ir viņa slimības gaita."

"ReTV" vēsta, ka televīzijas Ziņu rīcībā nonākusi informācija liecina, ka "tas, iespējams, noticis kādā ģimenes ārstu praksē Valmierā, kura jau iepriekš ir nonākusi tiesībsargājošo iestāžu redzes lokā".

"Klīst baumas, ka atsevišķi gadījumi, ka cilvēki tikuši pie šiem sertifikātiem, kas nav bijuši potēti, es pieņemu, ka tie ir daži ļoti īpaši gadījumi, tie ir jāizmeklē," skaidrojis Muskovs. Viņš izteicies, ka "lai nodarbojas tiesībsargājošās iestādes ar šo jautājumu. Mēs sadarbosimies. Kādu informāciju prasīs, tādu dosim, palīdzēsim noskaidrot reālo situāciju."

Par iespējamo vakcinācijas sertifikātu viltošanu ir informēta arī Valmieras novada dome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!