Foto: Pixabay
Rīgas rajona tiesa piespriedusi 300 stundas sabiedriskā darba maksātnespējīgā zivju apstrādes uzņēmuma "Saiva ANNO 1949" valdes loceklim Jevgenijam Bobrovskim, kurš notiesāts par maksātnespējas procesa kavēšanu, kā arī par tiesiskās aizsardzībās procesa (TAP) noteikumu pārkāpšanu, portālam "Delfi" apliecināja tiesā.

Redakcijā saņemtajā tiesas spriedumā norādīts, ka 2016. gada 31. maijā tika apmierināts uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa pieteikums. TAP pasākumu plānā bija minēts, ka uzņēmums, nesaskaņojot ar iecelto administratoru, drīkst veikt tikai tādus ar saimniecisko darbību saistītos darījumus, kuru summa nepārsniedz 20 000 eiro (bez PVN).

Taču tā paša gada septembrī Bobrovskis, zinot, ka "Saiva ANNO 1949" pastāv 72 363,33 eiro lielas parādsaistības pret SIA "Saules rags", kurā viņš pats bija vienīgā amatpersona, veica darījumu, pārdodot saražoto produkciju 42 969,90 eiro apmērā savam otram uzņēmumam, lai gan šāda darbība nebija TAP plānā. Šis darījums tika veikts bez saskaņošanas ar maksātnespējas administratoru. Spriedumā arī uzsvērts, ka Bobrovskis ir apzinājies to, ka "Saules rags" rīcībā nav tādu līdzekļu, lai norēķinātos par produkciju.

Ar šādu rīcību Bobrovskis, apsūdzības ieskatā, veica darbību, kas kavēja TAP gaitu, jo viņš nelikumīgi atsavināja "Saiva ANNO 1949" piederošo mantu saistītajam uzņēmumam "Saules rags", veicot aizliegtas individuālas darbības "SAIVA ANNO 1949" aktīvu samazināšanā un priekšrocības izdarīšanā pret saistīto uzņēmumu "Saules rags", kas nodarīja kaitējumu uzņēmuma kreditoriem.

2016. gada 11. oktobrī "Saiva ANNO 1949" tika pasludināts par maksātnespējīgu.

Dažas dienas vēlāk Bobrovskis "Saules ragam" pārdeva "Saiva ANNO 1949" piederošos izejmateriālus 4910,22 eiro apmērā, liekot šķēršļus maksātnespējas procesam.

Tiesas spriedumā norādīts, ka bez piespiedu darba Bobrovskim arī noteikts liegums veikt visu veidu komercdarbību uz trim gadiem.

Spriedumu vēl var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

"Lursoft" informācija liecina, ka "Saiva ANNO 1949" tika likvidēts 2018. gada 6. septembrī. Pēdējais gada pārskatu uzņēmums iesniedzis 2015. gadā, kad strādājis ar 1,64 miljonus eiro lielu apgrozījumu, bet 0,58 miljonus eiro lieliem zaudējumiem.

Savukārt "Saules rags" tika likvidēts 2019. gada 20. septembrī. Tā pēdējais gada pārskats iesniegts par 2016. gadu, kad uzņēmums strādāja ar 137 017 eiro lielu apgrozījumu un 27 922 eiro lieliem zaudējumiem.

Par uzņēmuma maksātnespējas administratori tika iecelta Ilona Pilmane, kura šobrīd Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā tiek tiesāta par nelikumībām, kas saistītas ar šo konkrēto maksātnespējas procesu, proti, viņa neesot uzklausījusi kreditoru aicinājumus apstrīdēt Bobrovska darījumus. Tiesu kalendārā redzams, ka Pilmanei tiek inkriminēts Krimināllikuma 319. pants, proti, valsts amatpersonas bezdarbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!