Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzsāktā izmeklēšana par iespējamām koruptīvām darbībām Rīgas tūrisma un attīstības birojā (RTAB) jau divarpus gadus ir apstājusies, jo Vācijas tiesā tiek apstrīdēta tiesiskās palīdzības lūguma izpildes laikā veiktā kratīšanā Vācijā, "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" atklāja biroja priekšnieks Jēkabs Straume.

Straume norādīja, ka Vācijas prokuratūra bija izdevusi lēmumus par kratīšanas veikšanu Vācijā, taču aizstāvības puse šos lēmumus pārsūdzēja. Ilgo lietas skatīšanas laiku Straume skaidro ar Vācijā iepriekš noteiktajiem Covid-19 ierobežojumiem, kas apgrūtināja operatīvu tiesvedību norisi.

KNAB priekšnieks atzīmēja, ka lietas risināšanā iesaistīti gan biroja partneri Vācijā, gan Eiropas Prokuratūra, gan "Eurojust". Straume vairījās prognozēt, kad lietas skatīšanā Vācijā varētu tikt pabeigta, taču atzina, ka, iespējams, "Latvija ir pārāk maza un lielām valstīm nav pietiekama respekta".

Pilns raidījuma ieraksts skatāms šeit.

Jau vēstīts, ka KNAB 2019. gada 13. maijā kādā kriminālprocesā par RTAB amatpersonu iespējamiem noziegumiem veica neatliekamās kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā vairāk nekā desmit kratīšanas dažādās adresēs, kā arī vairākas izņemšanas. Kratīšanas veiktas ne tikai Latvijā, bet paralēli arī Vācijā, Zviedrijā un Spānijā. Kratīšanās izņemts ievērojams apjoms informācijas, datu nesēji, kā arī alkohols bez akcīzes marķējuma.

KNAB izmeklētāju rīcībā esošie fakti liecinot, ka RTAB amatpersonas, iespējams, izšķērdējušas nodibinājuma finanšu līdzekļus lielos apmēros, tajā skaitā, noslēdzot fiktīvus sadarbības līgumus, apmaksājot privātus izdevumus, viltojušas un izmantojušas viltotus dokumentus, nodarbinājušas fiktīvus darbiniekus, kā arī prettiesiski izkrāpušas finanšu līdzekļus lielos apmēros.

Sākotnējie aprēķini liecina, ka noziedzīgu darbību rezultātā nodarīti zaudējumi ne mazāk kā 300 000 eiro apmērā, tomēr nodarīto zaudējumu apmērs tiks precizēts, veicot grāmatvedības ekspertīzes.

LTV raidījums "De facto" vēstīja, ka izmeklētājiem radušās aizdomas, ka RTAB nauda varētu būt izmantota partijas "Saskaņa" priekšvēlēšanu kampaņai.

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!