Foto: DELFI

Valsts policijas (VP) Iekšējās kontroles birojs šonedēļ pabeidzis dienesta pārbaudi par policistu rīcību 9. un 10. maijā. VP secina, ka 9. maijam tā bija sagatavojusies, tomēr nākamās dienas notikumi netika pietiekami atbilstoši novērtēti no konkrētu atbildīgo policijas darbinieku puses, kā rezultātā ar vienu iecirkņa priekšnieku pārtrauktas darba attiecības, bet vairāki policisti – pazemināti amatos, portāls "Delfi" noskaidroja policijā.

Kā informē VP, 10. maija iespējamie riski un potenciāla situācijas pasliktināšanās iepriekš netika identificēta.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 10. maijā pie pieminekļa Uzvaras parkā pulcējās plašs cilvēku loks, notika nekārtības, Krievijas slavināšana. Tika atskaņotas Padomju Savienību un Krieviju slavinošas dziesmas. Plašu sabiedrības rezonansi izraisīja toreiz šķietamā policijas bezdarbība, kā rezultātā demisionēja toreizējā iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

VP dienesta pārbaudē noskaidrots, ka atsevišķi policijas darbinieki, tā skaitā tie, kas bija atbildīgi par notiekošo, atbilstoši nenovērtēja situāciju 10. maija vakarā, līdz ar to nebija pareizi izvēlēta taktika tās risināšanai, kā arī savi pienākumi tika veikti neprofesionāli un pasīvi. Policija pārbaudē konstatēja, ka uz vietas esošo norīkoto vadošo amatpersonu izlēmīgas, striktas rīcības un lēmumu pieņemšanas spēju trūkums, kā arī pārlieku piesardzīgā veidā īstenoti pulcējošos personu izklīdināšanas mēģinājumi, kas savukārt būtiski ietekmēja visu uz vietas esošo policijas spēku tūlītēju, aktīvu un nepārprotamu rīcību likumpārkāpumu novēršanā.

Saistībā ar 10. maija notikumiem Rīgā trīs gadījumos ir pieņemti lēmumi par divu jaunāko inspektoru pazemināšanu kārtībnieku amatos un viena bataljona komandiera pazemināšanu vecākā inspektora amatā, savukārt ar iecirkņa priekšnieka pienākumu izpildītāju dienesta attiecības ir izbeigtas. Arī ar pārējām amatpersonām ir veiktas stingras pārrunas, sekmēta prasmju pilnveidošana, iesaistīšana dažādās apmācībās, informē VP.

Policija arī saka, ka pēc 10. maija notikumiem tā turpmākā darbā ir izvērtējusi pieļautās kļūdas un nepilnības, kā arī ir pilnveidojusi un pastiprinājusi risku izvērtēšanu un gatavību reaģēt uz dažādiem notikumiem, pasākumiem, lai pilnībā nodrošinātu sabiedrisko kārtību un drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!