Foto: DELFI

Pēc pirmdien pulksten 12 notikušās koalīcijas partiju Sadarbības sanāksmes ārkārtas sēdes, kurā apspriestas partiju attiecības pēc Nacionālās apvienības (NA) izteiktā aicinājuma nomainīt iekšlietu ministri Mariju Golubevu (AP), ministre sniedz preses konferenci, kuras sākumā paziņoja, ka izlēmusi turpināt darbu Saeimā. Preses konferencei bija iespējams sekot tiešraidē portālā "Delfi".

Golubeva sacīja, ka pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) aicinājuma atkāpjas no iekšlietu ministres amata un turpinās darbu Saeimā.

"Šodien uzzināju, ka, nesagaidot dienesta analītisko ziņojumu, ko iesniedzu valdībā, premjers ir pakļāvies nacionāļu [Nacionālās apvienības] spiedienam, nav gatavs atbalstīt manu darbu iekšlietu ministres amatā. Šajos apstākļos, lai valsts drošība netiktu apdraudēta ar valdības nestabilitāti, esmu pieņēmusi lēmumu atgriezties Saeimā," viņa sacīja.

Golubeva uzsvēra, ka valdības šūpošanās šajā laikā ir bezatbildīga, un nāks par labu tikai valsts ienaidniekiem. Viņa minēja, ka iekšlietu dienesti ir spējuši ātri reaģēt uz pēdējā laikā notikušo, kā arī dienesti ātri analizējuši nedaudzās pieļautās kļūdas, nonākuši pie secinājumiem un atbrīvojuši no amata vainīgos.

"Dienesti ir ļoti labi nodrošinājuši to, ka pretvalstiskie elementi redz, ka Latvijas valsts ir stipra un ka tā ir spējīga savaldīt tos, kas nesaprot pašreizējo situāciju", savā uzrunā preses konferences sākumā sacīja Golubeva.

"Atkāpjos tāpēc, ka nav iespējams strādāt iekšlietu ministra amatā, ja nav premjera atbalsta. Tas nenozīmē, ka "Attīstībai Par!" nevarētu strādāt Iekšlietu ministrijā. Pašlaik nav tas laiks, lai atriebībā par netaisnīgu lēmumu pamestu valdību. Sadarbība, domāju, turpināsies," sacīja Golubeva.

Viņa gan atturējās atbildēt uz jautājumu par to, kuru redz savā vietā iekšlietu ministra amatā.

Par "Attīstībai Par!" sadarbību ar NA un citiem koalīcijas partneriem tiks lemts apvienībā kopīgi, uzsvēra ministre. "Šajā brīdī, kad Latvijai ir ļoti nepieciešama stabila valdība, nedrīkst kļūt par cilvēkiem, kas šo valdību destabilizēs – ir jāatrod veids, kā strādāt, neskatoties uz šo ļoti nekoleģiālo soli no NA puses un premjera," viņa sacīja.

Tāpat viņa sacīja, ka, viņasprāt, visi valdības ministri ne tuvu nav vienlīdz labi strādājuši, un par to pavisam drīz varēs spriest vēlētāji, tomēr pašas paveikto iekšlietu nozarē ministre vērtē pozitīvi.

"Man šajā ziņā nav, par ko just mulsumu. Esmu izveidojusi pilnīgi jaunu izglītības koncepciju, esmu panākusi algu celšanu policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsardzei un citiem dienestiem. Es tiešām nedomāju, ka man būtu jākaunas par savu darbu Iekšlietu ministrijā, bet par kolēģu darbu mēs spriedīsim gan koalīcijā, gan arī Saeimā, un līdz vēlēšanām vēl ir laiks," rezumēja Golubeva.

Jau ziņots, ka piektdien, 13. maijā, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzreiz pēc atgriešanās no darba vizītes Kanādā tikās ar politisko partiju apvienību "Attīstībai/ Par!" (AP) pārstāvjiem, tostarp iekšlietu ministri Mariju Golubevu. Premjera birojā pagaidām neatklāj tikšanās laikā runāto.

Savukārt Golubeva apgalvoja, ka piektdien notikušās tikšanās laikā Kariņš nav izteicis pārmetumus par viņas darbu.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidents 9. un 10.maijā notikušo pie pieminekļa Uzvaras parkā, kur tika izrādīta necieņa Latvijas valstiskumam, vēsturiskai pieredzei un Krievijas kara upuriem Ukrainā, vērtēja kā neattaisnojamu rīcību, un šādu situāciju atkārtošanās ir nepieļaujama.

Ministru prezidents ir uzdevis iekšlietu ministrei valdībā iesniegt izvērtējumu par iekšlietu dienestu rīcību 9. maijā un 10. maijā un turpmākās rīcības plānu sabiedriskās kārtības uzturēšanai, ņemot vērā notikušo.

NA Saeimas frakcija un valde saistībā ar notikušo Pārdaugavā prasa Kariņam Golubevu atbrīvot no amata.

NA paziņojumā uzsvērusi - ja premjers un koalīcijas partneri šajā jautājumā neņems vērā NA viedokli, partijas valde neredz iespēju turpināt darbu šajā valdībā un lems par savu ministru atsaukšanu.

Golubevas demisiju ir pieprasījusi arī daļa no opozīcijas deputātiem, izskatīšanai Saeimā iesniedzot divus lēmumprojektus par neuzticības izteikšanu iekšlietu ministrei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!