Foto: CSDD

Prokuratūra, veicot pārbaudi par Ministru kabineta (MK) lēmumu atļaut Satiksmes ministrijai (SM) no privātpersonām pirkt nekustamos īpašumus Sergeja Eizenšteina ielā, Rīgā, Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai, nekonstatēja pamatu prokurora reaģēšanas līdzekļu piemērošanai, noskaidroja portāls "Delfi".

Kā informē prokuratūrā, balstoties uz Ģenerālprokuratūrā saņemtu iesniegumu, tā uzsāka pārbaudi par MK šī gada 31. augusta lēmumu atļaut SM no privātpersonām pirkt nekustamos īpašumus, šim mērķim paredzot piešķirt līdzekļus 8 192 004 eiro apmērā no valsts budžeta programmas 02.00.00 "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Pārbaude veikta, jo tās nepieciešamību atzina ģenerālprokurors.

Vienlaikus nosūtītajā vēstulē Ministru prezidentam, finanšu ministram, satiksmes ministram un valsts kontrolierim Ģenerālprokuratūra vērš uzmanību, ka Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likuma piemērošana pieļaujama, ja nav citu līdzekļu paredzētā mērķa sasniegšanai.

Pārbaudes gaitā prokuratūra neguva pārliecību, ka valsts akciju sabiedrība "Ceļu satiksmes drošības direkcija" ir veikusi visas iespējamās un nepieciešamās darbības, lai patstāvīgi vienotos ar zemesgabalu īpašniekiem par nekustamo īpašumu iegādi par saviem līdzekļiem, tādējādi arī nepastarpināti atrisinot dalītā īpašuma jautājumu.

Ievērojot minēto, ģenerālprokurors lūdz turpmāk izvērtēt, vai visos gadījumos, kad īpašuma atsavināšana ir nepieciešama valsts kapitālsabiedrības funkciju nodrošināšanai, ir piemērojams Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likums.

Izdevumus, kas saistīti ar nekustamo īpašumu pirkšanu un īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, paredzēts segt no valsts budžeta programmas 02.00.00 "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", nevis izmantojot ierasto budžeta procesu, informē prokuratūrā.

Ievērojot Valsts kontroles likuma 2. panta otro daļu, Ģenerālprokurors rosina Valsts kontrolei izvērtēt valsts budžeta līdzekļu izlietošanas lietderību un paredzēto kompensējošo pasākumu atbilstību labas budžeta pārvaldības principam.

Kā portāls "Delfi" vēstīja augusta izskaņā, Fiskālās disciplīnas padome (FDP) kā neatbilstošu fiskālās politikas prioritātēm vērtēja MK lēmumu piešķirt SM 8,192 miljonus eiro, lai tā no trim uzņēmējiem varētu atpirkt nekustamo īpašumu Sergeja Eizenšteina ielā, Rīgā, Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai.

FDP norādīja, ka "naudas līdzekļu piešķiršana augstāk minētajam pasākumam nebūtu labas budžeta pārvaldības piemērs, neatbilst šodienas fiskālās politikas prioritātēm, kā arī nepalielina valsts produktīvo kapacitāti, kas radītu pievienoto vērtību vai palielinātu nodarbinātību".

Minēto lēmumu valdība pieņēma otrdien, 30. augustā.

Tāpat vēstīts, ka kopējo tirgus vērtību veido Igora Skoka īpašumā esošo divu piektdaļu zemes vienību domājamo daļu tirgus vērtība 3 249 415 eiro apmērā, Rihardam Rāvim piederošās SIA "Grif 28" īpašumā esošo divu piektdaļu zemes vienību domājamo daļu tirgus vērtība 3 249 415 eiro apmērā un Andrim Putānam piederošās SIA "Resursi" īpašumā esošās vienas piektdaļas zemes vienību domājamās daļas tirgus vērtība 1 624 708 eiro apmērā.

2018. gadā uzņēmēji Rāvja tēvs Guntis Rāvis, Skoks un Putāns, kuri visi tikuši minēti Latvijas miljonāru sarakstos, vērsās Izglītības un zinātnes ministrijā ar aicinājumu pārtraukt nacionālās sporta bāzes statusu daļai viņiem piederošās zemes pie Biķernieku trases. Uz jautājumu, kādi ir pašu zemes īpašnieku plāni par minētās zemes tālāku izmantošanu, piemēram, vai īpašnieki minēto zemi plāno izmantot komercdarbībai vai vēlas par to saņemt lielāku nomas maksu, zemes īpašnieku pārstāve pēc būtības skaidrību neviesa.

Savukārt 2019. gadā valdība konceptuāli atbalstīja SM priekšlikumu par 3,55 miljoniem eiro atpirkt privātpersonām piederošo zemi Biķernieku sporta kompleksā, tādējādi pilnībā pārņemot šo kompleksu valsts īpašumā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!