Foto: LETA

Iekšējās drošības birojs (IDB) prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām Valsts policijas (VP) amatpersonām par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, dienesta viltojumu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī pret vienu no minētajiem policistiem – par šaujamieroča munīcijas glabāšanu bez attiecīgas atļaujas un stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu, portālu "Delfi" informēja IDB.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā IDB guva pierādījumus tam, ka abi policisti, veicot ar akcīzes nodokli apliekamo preču nelikumīgas aprites apkarošanas pasākumus, izdarīja nelikumīgas, nesakcionētas darbības, tādējādi pārkāpjot personas mājokļa neaizskaramību un personas brīvu pārvietošanos, lai, iespējams, pašas iesaistītos nelikumīgās darbībās. Turklāt VP amatpersonas sastādīja viltotu dokumentu par minētajām darbībām.

Vienlaikus IDB pie viena no policistiem viņa dzīvesvietā atrada un izņēma šaujamieroča munīciju, kā arī viņa mājās un dienesta kabinetā atrada un izņēma stratēģiskas nozīmes preces.

Saistībā ar iepriekš minētajām pretlikumīgajām darbībām pret abiem policistiem rosināts uzsākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 317. panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – dienesta pilnvaru pārsniegšana, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu, un Krimināllikuma 327. panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – dienesta viltojumu, kas izdarīts personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Vienlaikus pret vienu no VP amatpersonām rosināts sākt kriminālvajāšanu arī par Krimināllikuma 237.1 panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšana, kā arī Krimināllikuma 233. panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – šaujamieroča munīcijas glabāšana bez attiecīgas atļaujas.

Krimināllikuma 317. panta pirmā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Savukārt šī paša likuma 327. panta otrā daļa paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Par stratēģiskās nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem.

Savukārt par munīcijas glabāšanu bez attiecīgas atļaujas policistam draud sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!