Foto: LETA

Pagājušā gada nogalē Valsts policija (VP) pabeidza izmeklēšanu kriminālprocesā par krāpšanu lielā apmērā, kas tika īstenota, izmantojot viltus dokumentus, kā rezultātā tika iegūtas valdījuma tiesības uz vairākus miljonus vērto nekustamo īpašumu, proti, viesnīcu Vecrīgā un tiesības uz finanšu līdzekļiem. Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka šī viesnīca ir "Garden Palace Hotel".

Kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas jeb par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Veicot izmeklēšanu, likumsargi noskaidroja, ka divi cilvēki pēc iepriekšējās vienošanās laika posmā no 2009. līdz 2019. gadam noslēdza vairākus faktiskajiem apstākļiem neatbilstošus līgumus, kurus tālāk izmantoja savu noziedzīgo mērķu īstenošanai, proti, lai prettiesiski ar viltu iegūtu svešu mantu. Noziedzīgo darbību rezultātā viņi ieguva sev vēlamās tiesības uz svešu mantu – valdījuma tiesības uz nekustamo īpašumu, proti, kādu viesnīcu Vecrīgā, kuras kadastrālā vērtība ir 2 951 476 eiro, kā arī tiesības uz finanšu līdzekļiem 106 272 eiro apmērā.

Par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu tika aizturēts viens cilvēks, kuram sākotnēji tika piemērots drošības līdzeklis apcietinājums savukārt vēlāk tas tika mainīts uz drošības līdzekli, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Iegūstot pietiekamu pierādījumu kopumu pērn decembrī policija nolēma par kriminālprocesa nodošanu Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret diviem cilvēkiem.
VP atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka 2013. gada oktobrī Uzbekistānas pilsonis Akbars Abdulajevs kopā ar biznesa partneri Eljoru Junusovu Latvijas valdībai pieteica investīciju pretenziju, kurā apgalvoja, ka noziedzīgs grupējums, kuru vada Gulams Mohameds Gulami, ar viltotu dokumentu palīdzību panācis viesnīcu "Royal Square Hotel&Suites" un "Garden Palace Hotel" prettiesisku atņemšanu.

Reiderisms īstenots, pārņemot kontroli viesnīcas pastarpinātajā īpašniecē – ārzonas kompānijā, proti, Lielbritānijas uzņēmumā "Brook Organisation L.P." Līdz 2012. gada nogalei šis ofšors bija SIA "555 Brand Hotel" jeb vērtīgas ēkas Kaļķu ielā 3a īpašnieks.

"966 Freecom" ir viesnīcas "Garden Palace" ēkas īpašnieks Grēcinieku ielā 28. 2010. gadā šī savulaik Abdulajevam piederošā kompānija ar iekārojamo īpašumu nonākusi Panamā reģistrētā uzņēmuma "Stralis Investment S.A." rokās.

2014. gada novembrī "Delfi" skaidroja, ka visskaļāk savas intereses publiskajā vidē aizstāvējis Uzbekistānas pilsonis kādreizējais "555 Brand Hotel" valdes loceklis Eljors Junusovs.

Vēl 2014. gada septembrī raidījums "de facto", atgādinot par viesnīcas īpašnieku konfliktu, intervēja Junusova pārstāvi un viesnīcas līdzīpašnieku Skudru, kuram pieder "966 Freecom" - tātad Vecrīgas viesnīcas "Garden Palace" – daļas 10 latu vērtībā, proti, 0,003% no šīs kompānijas. Tāpat Skudra ir šī uzņēmuma vienīgais valdes loceklis un prokūrists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!