Foto: LETA

Šī gada 8. februārī Ģenerālprokuratūras prokurors tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzēts kāds prokremliskais aktīvists par Krievijas izvērstā kara Ukrainā mērķtiecīgu attaisnošanu un slavināšanu, kā arī par darbībām, kas vērstas uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu starp dažādu tautību iedzīvotājiem Latvijas sabiedrībā. Portālam "Delfi" zināms, ka par šiem noziegumiem apsūdzēts Vladimirs Lindermans.

Saskaņā ar apsūdzību pērnā gada vasarā apsūdzētais interneta vidē neierobežotam personu lokam brīvi pieejamajās platformās mērķtiecīgi un sistemātiski izplatīja Kremļa interesēm atbilstošus vēstījumus, paužot atbalstu Krievijas militārajai varenībai, kā arī izteica cildinājumu un slavu Krievijai.

Apsūdzētais šāda veida saturu veidoja vairāku mēnešu garumā, tādējādi nostiprinot auditorijas pārliecību par Krievijas rīcības pareizību, iebrūkot Ukrainā un veicot kara noziegumus, norāda prokuratūrā.

Lindermans interneta vidē izplatīja arī saturu, kas vērsts uz naida un nesaticības izraisīšanu starp dažādu nacionālās piederības iedzīvotāju grupām, konkrēti, latviešiem, krieviem un ukraiņiem.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas tiesai.

“Delfi” jau pagājušā gada nogalē vēstīja, ka Valsts drošības dienests (VDD) rosinājis prokuratūru uzsākt kriminālvajāšanu pret Vladimiru Lindermanu par Krievijas izvērstā agresīvā kara Ukrainā mērķtiecīgu attaisnošanu un slavināšanu, kā arī centieniem provocēt naidu un nesaticību starp dažādu tautību iedzīvotājiem Latvijas sabiedrībā, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

VDD izplatītajā preses paziņojumā, neminot personas vārdu, norādīts, ka minēto kriminālprocesu dienests uzsāka šā gada 7. jūnijā saskaņā ar Krimināllikuma 74.1 pantu, proti, par noziegumu pret mieru un kara noziegumu slavināšanu un attaisnošanu. Par šādu noziegumu Krimināllikumā noteikts līdz pieciem gadiem ilgs cietumsods.

Lindermans, kuram bija piemērots apcietinājums, toreiz vien pirms nedēļas atstāja Rīgas centrālcietumu.

Šī nav pirmā reize, kad Lindermans ticis aizturēts, proti, 2018. gadā viņu aizturēja saistībā ar Latvijas Krievu savienības (LKS) rīkoto sapulci pret pakāpenisku pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs. Šis kriminālprocess gan 2020. gadā tika izbeigts.

Savukārt 2014. gadā Valsts drošības dienests (tolaik – Drošības policija) veica kratīšanu Lindermana dzīvoklī saistībā ar aizdomām par vervēšanu uz terorismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!