Foto: VDD

Šī gada 20. martā Valsts drošības dienests (VDD) rosināja prokuratūru uzsākt kriminālvajāšanu pret personu, kura sociālās tīklošanās vietnē "Facebook" izveidotā grupā "Kriminālā Latvija" ar saviem komentāriem regulāri provocēja naidu pret latviešiem un ukraiņiem, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

Pērn 22. martā VDD uzsāka kriminālprocesu saistībā ar Krimināllikuma 74.1 pantā un 78. panta otrajā daļā minēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm vietnē "Facebook" izveidotā tematiskajā grupā. Dienests grupā "Kriminālā Latvija" publicētajā saturā konstatēja Krievijas bruņoto spēku Ukrainā veikto kara noziegumu sistemātisku attaisnošanu un slavināšanu, kā arī mērķtiecīgu nacionālā un etniskā naida veicināšanu.

No šī kriminālprocesa šā gada 14. februārī tika izdalīts atsevišķs kriminālprocess pret konkrēto personu, kura ar saviem komentāriem mērķtiecīgi provocēja naidu pret latviešiem un ukraiņiem.

Aizdomās turētā persona plašam personu lokam izplatīja latviešus un ukraiņus nomelnojošu dezinformāciju, kā arī par šo tautību cilvēkiem izteicās naidīgi, nievājoši un aizskaroši, pārkāpjot Satversmē un starptautiskajos tiesību aktos noteiktās izteiksmes brīvības robežas.

"Delfi" jau vēstīja, ka savas pastāvēšanas laikā grupa sapulcējusi pat 27 400 sekotāju, taču nu šis skaits sarucis līdz aptuveni 14 tūkstošiem.

Ja sākotnēji grupā pamatā tika publicēti video un fotogrāfijas ar dažādiem notikumiem Latvijā un kaimiņvalstīs, kas saistīti ar noziegumiem, piemēram, aculiecinieku video, tad pēdējā laikā tās saturs krietni radikalizēts un lielākā daļa ierakstu vērsti pret bēgļiem no Ukrainas.

Tostarp grupā tika izplatīti viltoti video materiāli, kas filmēti, piemēram, pirms pāris gadiem, apgalvojot, ka tajos redzami pašreizējā kara bēgļi.

Tāpat grupas kopējais noskaņojums, kas izriet no komentāriem pie ierakstiem, galvenokārt, vērsts pret bēgļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!