Foto: LETA
Latvijas Romas katoļu baznīca no amatiem un pienākumiem atcēlusi aizdomās par iespējami seksuālu vardarbību pret mazgadīgu personu aizturēto un vēlāk apcietināto garīdznieku Krišjāni Dambergu. Tikmēr priesteris Ilmārs Tolstovs (attēlā) aizturēto un vēlāk apcietināto līdzgaitnieku portālam "Delfi" raksturo, sakot, ka viņš aktīvi kalpojis draudzē, bijis "atvērts, viesmīlīgs, dedzīgs, sirsnīgs un cienīts".

Paužot katoļu baznīcas Rīgas arhibīskapa metropolīta Zbigņeva Stankeviča viedokli, priesteris Ilmārs Tolstovs portālam "Delfi" sacīja: uzzinot par garīdznieka iespējamo nodarījumu, "baznīca rīkojās zibenīgi un atcēla viņu no visiem amatiem un pienākumiem".

Tāpat baznīca sadarbojas ar tiesībsargājošajām iestādēm, kā arī uzticas to darbam. Arhibīskaps arī aicinājis ikvienu, kuram ir kāda informācija un jebkādas papildu ziņas saistībā ar aizdomām, kas vērstas pret garīdznieku, sadarboties ar policiju un izmeklētājiem.

Stankevičs plašākus komentārus par notikušo sniegt nevarot, jo notiek izmeklēšana. Viņš arī aicinājis saglabāt priestera Damberga labo slavu līdz spriedumam šajā lietā un ievērot nevainīguma prezumpciju, proti, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Foto: stock.xchng

"Viņš ir priesteris, kurš aktīvi kalpoja draudzē, aktīvs ar jauniešiem, ļoti populāri bija svētceļojumi ar viņu uz Aglonu. Par viņu varu teikt visu to labāko: atvērts, viesmīlīgs, dedzīgs, sirsnīgs, cienīts," Dambergu raksturoja katoļu baznīcas priesteris Tolstovs.

Baznīcai iepriekš nav bijušas nekādas aizdomas un informācijas par iespējamu vardarbību no Damberga puses.

"Ziņa bija kā zibens spēriens no skaidrām debesīm (..). Ļoti saskumdināja ziņa, bet ticam, ka policijas izmeklētāji noskaidros visu patiesību," akcentēja garīdznieks.

Dambergs pieder arī Rīgas Mazāko brāļu kapucīnu ordenim, līdz ar to viņa tiešā priekšniecība atrodas Polijā, uzsvēra Tolstovs.

"Arī viņi ir lietas kursā un iesaistās šajā lietā," viņš sacīja.

Jau ziņots, ka par iespējamu seksuālu vardarbību pret mazgadīgu personu Valsts policija (VP) šā gada aprīlī aizturēja Latvijas Romas katoļu baznīcas priesteri – Rīgas Svētā Alberta draudzes prāvestu. Viņam piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Trešdien, 19. aprīlī, Stankevičs izsniedza jaunus nominātus trīs priesteriem Rīgas arhidiecēzē. Saskaņā ar izsniegtajiem nominātiem, izmaiņas skar arī Rīgas Svētā Alberta draudzi, par kuras administratoru iecelts tēvs Jānis Savickis OFMCap, jo līdzšinējais draudzes prāvests Dambergs pienākumus turpmāk nepildīs. Dambergs turpmāk arī nebūs Misionārā semināra jaunajai evaņģelizācijai "Redemptoris Mater" garīgais tēvs.

Vērtējot izmeklējamā noziedzīgā nodarījuma raksturu, VP aicina atsaukties jebkuru personu, tostarp draudzes locekļus, kuriem ir aizdomas, ka viņi vai viņu bērni varētu būt cietuši no konkrētās personas iespējamām pretlikumīgām darbībām un nekavējoties vērsties policijā.

Ar policiju iespējams sazināties, zvanot pa tālruņiem 67829204 vai 110.

Ņemot vērā, ka izmeklēšana kriminālprocesā turpinās, pašlaik izmeklēšanas interesēs VP plašākus komentārus nesniedz.

Policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!