Foto: Kadrs no video

Valsts drošības dienests (VDD) sācis pārbaudi, kurā izvērtēs Ernesta Rieksta izteikumus "Telegram" platformā, kuros viņš pateicies Krievijai, ka tā "bombardē neaptēstos muļķus Ukrainā", kā arī citos veidos attaisnojis Krievijas iebrukumu Ukrainā, portālam "Delfi" apliecināja dienestā.

Savos izteikumos Rieksts norādījis, ka "stulbas nācijas pasaulē nav vajadzīgas, bet tas pats notiks arī Latvijā".

"Invalīdi, kuri būs pēc kara bez rokām un kājām, es viņiem [..] iespļaušu nabagu turzās," audioierakstā dzirdams Rieksts, kurš pirms tam vairāku minūšu garajā ierakstā apgalvoja, ka drīzumā karš gaidāms arī Latvijas teritorijā, kā arī nodēvēja Latvijas iedzīvotājus par "idiotiem", jo tie nepārvācoties uz viņa dibināto "Jaunlatviju".

Savos "Telegram" kanālos Rieksts jau vairākus mēnešus aktīvi apgalvo, ka Latvijas teritorijā tūdaļ sāksies kara darbība.

Viņš arī regulāri izsmej NATO un Latvijas armiju, kā arī netieši pauž atbalstu Krievijas iebrukumam, to attaisnojot.

Rieksts arī nepārtraukti mēģina pārdot zemi savā "biznesa projektā" "Jaunlatvija", par kuru "Delfi" jau rakstīja iepriekš. Tāpat viņš regulāri nodarbojas "neizdevušās valsts" naratīva tiražēšanu, kurā viņš Latviju dēvē par "lateju", apgalvojot, ka Latvija ir "sliktākā valsts Eiropas Savienībā".

Reaģējot uz VDD paziņojumu par pārbaudes uzsākšanu, Rieksts publicēja jaunu audio ierakstu savā "Telegram" kanālā, apgalvojot, ka viņam ir vienalga par dienesta darbībām, jo viņš neatrodas Latvijā.

"Es, ja godīgi, neredzu kāds Latvijai ar to sakars. Kā gribu, tā runāju un ne no viena vārda es neatsakos. Tā es arī domāju, ja tu esi stulbs ar saviem bērniem kara zonā, kur bombardē, tad tā nav mana problēma, bet man ir prieks, ka tiek vaļā no stulbiem cilvēkiem un jāsaka paldies krieviem, ka viņi šos stulbos cilvēkus likvidē," jaunajā ierakstā sacīja Rieksts.

Sevi attaisnojot Rieksts arī norādīja, ka, viņa ieskatā, pēc kara būtu jāsoda visi tie cilvēki, kuri palika kara zonā, kamēr notikusi bombardēšana, jo tieši viņi apdraudējuši savus bērnus.

Jāpiebilst, ka nekur Rieksta tekstos nav dzirdams nosodījums Krievijas pretlikumīgajam iebrukumam Ukrainā vai jebkāda veida piebildes par Krievijas atbildību notiekošajā.

Jāatgādina, ka šā gada 28. jūlijā Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodeva tā dēvēto Merķeļa ielas hosteļa ugunsgrēka krimināllietu. Ugunsgrēkā 2021. gada aprīlī dzīvību zaudēja deviņi cilvēki.

Krimināllietā apsūdzētas divas personas par tādiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas paredz atbildību gan par uzņēmējdarbības veikšanu bez reģistrēšanas, radot būtisku kaitējumu valstij, gan par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, kā rezultātā iestājusies vairāku cilvēku nāve, portālu "Delfi" informēja prokuratūrā. Krimināllieta nodota Rīgas pilsētas tiesai izskatīšanai pēc būtības.

Krimināllikumā paredzētais maksimālais sods par uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas, ja tā radījusi būtisku kaitējumu, ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trīs gadiem, savukārt par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kura ir atbildīga par šo noteikumu ievērošanu, un ja tā izraisījusi divu vai vairāku cilvēku nāvi – brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!