Foto: Publicitātes attēli
Terorisma draudu līmenis Latvijā saglabājas zems un Valsts drošības dienesta (VDD) rīcībā esošā informācija neliecina, ka tas tuvākajā laikā varētu mainīties, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

VDD apliecināja, ka satraukumam saistībā ar otrdien saņemtajām draudu vēstulēm nav pamata.

Drošības dienestā arī apstiprina, ka VDD vērtē minēto draudu izplatīšanas gadījumu Latvijas skolām atbilstoši savai kompetencei un sniedz Valsts policijai nepieciešamo atbalstu tā izmeklēšanā.

Tā kā kriminālprocesa virzītājs pašlaik ir Valsts policija (VP), VDD no plašākiem komentāriem atturēsies.

Jau rakstīts, ka otrdienas, 10. oktobra rītā, aptuveni 300 Latvijas skolas un bērnudārzi saņēma spridzināšanas draudus. Policijā informēja, ka satraukumam nav pamata, taču daļa skolu veica evakuāciju no mācību iestāžu telpām.

VP priekšnieks Armands Ruks preses brīfingā pauda, ka cilvēks vai cilvēku grupa, kas stāv aiz draudu e-pastiem aptuveni 300 Latvijas skolām ir ar specifiskām zināšanām un ar prasmēm slēpties.

"Varu pateikt, ka tie nav parasti cilvēki, kas nesaprot jautājumu būtību, kas skar kiberdrošību un kiberaizsardzību. Viņš pats mērķtiecīgi slēpjas, izmantojot visus iespējamos dažāda veida risinājumus, lai paliktu neatklāts. Šādu darbību esam konstatējuši. Bet mums ir augstākās raudzes speciālisti, un šajā situācijā neesa vieni, mums ir ārvalstu kolēģi," pauda Ruks.

Spridzināšanas draudi bija trīs veidu, un sūtīti uz vairāk nekā 300 izglītības iestādēm.

Aptuveni pēc 8 rītā policija sāka saņemt pirmos signālus, ka saņemti šādi draudi, un attiecīgi veica draudu vērtēšanu.

"Šāda veida e-pasti Valsts policijas redzes lokā nonākuši arī iepriekš, kad dažādām iestādēm, pat simtiem adrešu, ticis sūtīts identisks teksts, līdzīgi kā šoreiz. Valsts policijā šādos gadījumos ir izstrādāti precīzi rīcības algoritmi, kuros skaidri definēta rīcība un riska līmeņa novērtējums," iepriekš pauda VP.

Publiski pieejamā "Telegram" kanālā esošā informācija liecināja, ka konkrētie draudi saistīti ar nacionālo naidu. Proti, kāds vīrietis publicējis krievu valodā informāciju, aicinot "latviešu bērnus baidīties". Viņš arī apkopojis videoklipus no dažādām skolām, kuros redzama evakuācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!