Foto: Shutterstock

Administratīvā rajona tiesa Liepājā noraidījusi tiesneša Renāra Jūrmaļa sūdzību par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu, ar kuru viņam noteikts atgriezt valstij nodarītos zaudējumus 5853,11 eiro apmērā, kas radušies no viņa darba kažokzvēru ādu pārstrādes rūpnīcā Dānijā, portāls "Delfi" noskaidroja tiesā.

Tiesā skaidroja, ka, izvērtējot lietā esošos materiālus, tiesa atzīst, ka KNAB pamatoti konstatējis, ka Jūrmalis ir pārkāpis likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktos amatu savienošanas un ienākumu gūšanas ierobežojumus.

Tāpat tiesa ir secinājusi, ka no likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" normām izriet, ka valsts amatpersona, pārkāpjot likumā noteiktos ierobežojumus, ar savu rīcību nodara kaitējumu valsts pārvaldības kārtībai, un valsts amatpersonai ir pienākums atlīdzināt nodarīto kaitējumu. "Likumā ir nostiprināta zaudējumu nodarīšanas prezumpcija. Proti, atlīdzināšanas pienākums rodas jau no neatļautas amatu savienošanas fakta, un iestādei ir piešķirta novērtējuma brīvība noteikt atlīdzināmo zaudējumu apmēru," skaidroja tiesā.

Vienlaikus tiesa norādīja, ka atbilstoši judikatūrai pienākums atlīdzināt kaitējumu nav uzskatāms par sodoša rakstura maksājumu, jo atlīdzinājuma primārais mērķis ir tieši kompensēt nodarīto kaitējumu, nevis sodīt pārkāpuma izdarītāju. Turklāt visi ienākumi, kas gūti, pārkāpjot amatpersonai noteiktos ierobežojumus, ir uzskatāmi par iegūtiem prettiesiski.

Izvērtējusi biroja noteikto atlīdzināmo zaudējumu apmēru, tiesa to atzina par pamatotu un samērīgu, konstatējot, ka tā noteikšanā ņemts vērā plašs apstākļu kopums, tostarp vērtēts gan tas, ka aizliegtā amatu savienošana nav kaitējusi tiesneša pienākumu veikšanai, gan tas, ka Jūrmalis nav nonācis interešu konflikta situācijā.

Administratīvās rajona tiesas spriedumu mēneša laikā no tā sastādīšanas dienas var pārsūdzēt Administratīvajai apgabaltiesai, iesniedzot apelācijas sūdzību.

Kā atklāj laikraksts "Latvijas Avīze", Jūrmalis no 2017. līdz 2020. gadam iepriekš pieteiktu atvaļinājumu laikā novembrī un decembrī strādājis Dānijas kažokzvēru ādu pārstrādes rūpnīcā. Četros tādos atvaļinājumos Jūrmalis bija nopelnījis 83 902,54 Dānijas kronas (11 254,29 eiro).

Tiesnesis, lai arī ir valsts amatpersona, nebija lūdzis atļauju savienot šos amatus. Arī valsts amatpersonas deklarācijās Jūrmalis šos savus ārvalstīs gūtos ienākumus nav norādījis. Un ādu pārstrādes rūpnīca viņa atalgojumu pārskaitījusi uz citai personai piederošu bankas kontu.

KNAB par Jūrmaļa piepelnīšanos informējis uzņēmējs Ģirts Cēlājs, kurš apsūdzēts par izspiešanu un piesavināšanos lielā apmērā. Viņa krimināllietu skatīja tieši Jūrmalis, bet pēc tāda pavērsiena tā nonāca tiesneša Madara Plepja tiesvedībā.

Gadījums izskatīts Tiesnešu disciplinārkolēģijā, kas secināja, ka Jūrmalis tiesneša amatu savienojis ar tādu amatu, kas nav atļauts, tādējādi pārkāpjot likumu. Ar disciplinārkolēģijas lēmumu tiesnesis Jūrmalis pērn tika sodīts ar piezīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!