Foto: DELFI
Rīgas lidostā pieaudzis nelikumīgas izceļošanas gadījumu skaits – robežsargi arvien biežāk pieķer trešo valstu pilsoņus, patvēruma meklētājus, kuri nelikumīgai izceļošanai no Latvijas mēģina izmantot aviosatiksmi, portāls "Delfi" uzzināja Valsts robežsardzē.

Lidostas "Rīga" robežkontroles punktā pēdējo mēnešu laikā ir aizturēti 26 patvērumu pieprasījušie, kuri, izmantojot situāciju, ka uz Šengenas valstu iekšējām robežām netiek veikta robežpārbaude, ar viltotiem vai svešiem dokumentiem mēģina izceļot uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, pamatā, Franciju, Vāciju vai Nīderlandi.

Tāpat Šengenas terminālā ir arī konstatēti vairāki desmiti patvēruma meklētāju, kuri mēģina atstāt Latviju bez derīgiem ceļošanas dokumentiem, proti, tikai ar Patvēruma meklētāju dokumentiem.

Nepārprotami tas liecina, ka liela daļa trešo valstu pilsoņu, kuri iepriekš nelikumīgi šķērsojuši Latvijas-Baltkrievijas valsts robežu vai uzņemti humānu apsvērumu dēļ, pieprasa patvērumu Latvijā, taču negrasās palikt šeit ilgtermiņā.

Šīs personas ļaunprātīgi izmanto patvēruma procedūru, jo Latvija ir tikai tranzītvalsts un viņu galamērķis ir citas Eiropas Savienības dalībvalstis.

Pēc Valsts robežsardzes rīcībā esošās informācijas, šogad jau 39 trešo valstu pilsoņi ir patvaļīgi pametuši Patvēruma meklētāju centrus.

Pērnā gada laikā šādu gadījumu skaits bija kopumā 1529.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!