2023. gadā cilvēkiem izkrāpti vairāk nekā 8,5 miljoni eiro, no tiem vairāk nekā 4,5 miljonus eiro izkrāpuši vikšķerētāji jeb telefonkrāpnieki, liecina Valsts policijas apkopotie dati. Tā kā šo krāpnieku nagos visbiežāk iekrituši cilvēki, kuri ir vecāki par 60 gadiem, tad policija viņu izglītošanā talkā saukusi savulaik populāro varoni Hugo Diegu.

Visizplatītākais krāpšanu veids, kas veido 79% visu krāpšanu, bijusi vikšķerēšana jeb telefonkrāpšana – pērn policijā saņemti 4 144 ziņojumi par šādu krāpšanu vai tās mēģinājumu, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

Policijā atzīmē, ka noziedznieki visbiežāk zvanījuši, uzdodoties par policistiem, banku darbiniekiem un "Google" pārstāvjiem, un mēģinājuši no iedzīvotājiem izvilināt piekļuves datus banku kontiem.

Lielākā daļa no telefonkrāpšanās cietušajiem ir vecumā virs 60 gadiem – tā ir paaudze, kurai pazīstams populārās satīriķes un mākslinieces Mirdzas Ramanes 60. gados radītais tēls Hugo Diegs, ko savulaik televīzijas iestudējumos atveidoja aktieris Edgars Liepiņš.

Sadarbībā ar Mirdzas Ramanes radiniekiem un "Tele2" atbalstu, Valsts policija izmantojusi leģendāro Hugo Diega tēlu, lai atgādinātu par krāpšanām un mudinātu iedzīvotājus rūpīgāk attiekties pret banku datu sargāšanu.

"Nav noslēpums, ka dienaszaglis Hugo Diegs allaž iekūlās ķibelēs un viņam klājās plāni. Nez, vai viņš tiktu galā ar mūsdienu realitāti – uzmācīgajiem telefonkrāpniekiem, kuri tā vien lūko, kā izvilināt bankas kontu datus?! Tāpēc aicinām – neesi Hugo Diegs! Neļauj sevi apkrāpt," pamāca policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!