Par krāpšanu notiesātais Armands Stendzenieks iesniedzis kasācijas sūdzību, jo nepiekrīt, ka tiesa viņu atzinusi par vainīgu vienā no apsūdzības epizodēm, informēja Augstākajā tiesā (AT).
Patlaban Stendzenieka krimināllieta tiek formēta nodošanai AT Senātam.

Kā ziņots, AT daļēji attaisnoja uzņēmēju Stendzenieku, kuru Kurzemes apgabaltiesa bija atzinusi par vainīgu krāpšanā un notiesājusi ar brīvības atņemšanu uz 10 gadiem un sešiem mēnešiem.

Stendzenieks tika attaisnots epizodē par kredīta izkrāpšanu no "Bankas Baltija" (BB), izmantojot "Ventspils naftas" (VN) galvojumu, bet nemainīja lēmumu saistībā ar kredīta ņemšanu no Maskavas bankas "Intertek". Tiesa atstāja bez izskatīšanas BB iesniegto civilprasību.

Neskatoties uz šādu lēmumu, Stendzeniekam piespriesto sodu tiesa nemainīja.

Tiesa arī pieņēma blakuslēmumu, kurš ir adresēts ģenerālprokuroram Jānim Maizītim un kurā tiek norādīts uz trūkumiem un nepilnībām pirmstiesas izmeklēšanā.

Kā ziņots, Kurzemes apgabaltiesa Stendzeniekam piesprieda brīvības atņemšanu uz 10 gadiem un sešiem mēnešiem, taču, piemērojot amnestijas likumu, sods tika samazināts uz pusi. Stendzenieks viņam noteikto soda termiņu jau ir izcietis, šā gada 21.janvārī viņš tika atbrīvots no apcietinājuma.

Apgabaltiesa atzina BB pieteikto civilprasību par Ls 8 626 500 piedzīšanu un nolēma, ka Stendzeniekam bankai jāatmaksā Ls 6 798 321.

Stendzenieks bija apsūdzēts kredīta garantiju izkrāpšanā no VN. Kredīta garantijas Stendzenieks esot izkrāpis, lai viņa uzņēmums "ZuS" saņemtu 18 miljonu ASV dolāru kredītu BB, tikpat lielu kredītu Maskavas bankā "Intertek", kā arī 10 miljonu ASV dolāru kredītu "Parekss - bankā".

Apgabaltiesa atzina Stendzenieka vainu krāpšanā lielos apmēros par pierādītu. Viņš VN galvojumu kredīta saņemšanai BB un Maskavas bankā "Intertek" ieguvis ar viltu, jo jau zinājis, ka Vācijas rūpnīcas "Leune Werke" privatizācija nebūs iespējama, un šajā jautājumā maldinājis VN valdi, uzskata tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!