Latgales apgabaltiesā otrdien prokurors kara noziegumos apsūdzēto sarkano partizānu Vasīliju Kononovu lūdza sodīt ar 12 gadu cietumsodu. Spriedumu tiesa plāno pasludināt 3.oktobrī.
Krievijai atkal būs iemesls kritizēt Latviju

Latgales apgabaltiesa, sākot lietas izskatīšanu, noraidīja Kononova un viņa advokāta lūgumu izbeigt krimināllietu vai arī nosūtīt to papildizmeklēšanai. Lūgumu viņi pamatoja ar to, ka Kononovs nav viņam inkriminētā krimināllikuma panta subjekts, tas ir, nav persona, ko var tiesāt par kara noziegumiem.

Vairāk nekā pirms pusotra gada Ģenerālprokuratūra pabeidza pirmstiesas izmeklēšanu Kononova lietā un nosūtīja to Rīgas apgabaltiesai (RAT), kura savukārt to pārsūtīja uz Latgali, lai lietu varētu izskatīt ātrāk. RAT lielās slodzes dēļ Kononova lietu varētu skatīt tikai pēc vairākiem gadiem.

Kononovam uzrādīta precizēta apsūdzība par kara noziegumiem, ko Krievijas Ārlietu ministrija novērtējusi kā "jaunu izaicinājumu visiem, kas godā varoņdarbu, ko veikuši cīnītāji pret nacismu, kuri 1945.gadā atbrīvoja Eiropu no brūnā mēra".

RAT pirms trim gadiem atzina Kononova vainu kara noziegumos - deviņu civiliedzīvotāju slepkavībā Mazo Batu sādžā 1944.gada Vasarsvētkos - un piesprieda viņam sešus gadus ieslodzījuma. Kononovs spriedumu pārsūdzēja, un Augstākā tiesa 2001. gada aprīlī Krievijas pilsoni Kononovu atbrīvoja no apcietinājuma veselības stāvokļa dēļ un krimināllietu pret viņu nolēma nosūtīt papildu pirmstiesas izmeklēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!