Tieslietu ministrija plāno izpētīt Zviedrijā ieviesto notiesāto elektroniskās uzraudzības sistēmu un aprēķināt, vai to būtu lietderīgi ieviest arī Latvijā.
Viņš paskaidroja, ka Zviedrijā notiesātie nēsā īpašas aproces, kuras ļauj noteikt viņu atrašanās vietu un citus viņu uzvedības parametrus. Tādējādi notiesātajam nav nepieciešams obligāti uzturēties cietumā.

Šāda sistēma Zviedrijā ieviesta pirms dažiem gadiem, un izrādījies, ka tā ir lētāka nekā ieslodzīto uzturēšana cietumos.

Plānots, ka izpētīt šo sistēmu uz Zviedriju dosies ministra padomnieks Dainis Turlais.

Birkavs atzina, ka viņš pats šādu sistēmu kā fantastiku aprakstījis kādā grāmatā pirms 20 gadiem un tagad konstatējis, ka tā reāli ir ieviesta.

Zviedrijas tieslietu speciālists Andress Eriksons, kurš konsultēs Latviju tieslietu sistēmas reorganizācijas un ES iestāšanās sarunu jautājumos tieslietās, sacīja, ka Zviedrijā šāda sistēma dažos reģionos ieviesta pirms pieciem gadiem. Konstatēts, ka tā darbojas ļoti labi - uzraugi monitoros var redzēt, vai persona uzturas noteiktajā vietā. Ja viņa režīmu pārkāpj, tad tai pa pēdām tūdaļ var sūtīt policistu.

Šāda sistēma izmaksā mazāk, nekā uzturēt ieslodzītos cietumos, pauda Eriksons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!