Par sērijveida izvarošanām, laupīšanām un slepkavību ar mūža ieslodzījumu notiesātais Valērijs Savičs šonedēļ centies aizbēgt no tiesas zāles, taču konvoja darbinieki viņu turpat tiesas ēkā veikli aizturējuši.
No tiesas zāles mēģina izbēgt uz mūžu notiesātais

Savičs šonedēļ, 16.martā, tika konvojēts uz Rīgas apgabaltiesas ēku, lai viņš varētu iepazīties ar savas krimināllietas materiāliem un tiesas sēdes protokolu, skaidroja Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Kārtības policijas priekšnieks Valdis Voins.

Savičs tika aizvests uz Augstākās tiesas sēžu zāli šajā ēkā un atbrīvots no roku dzelžiem, lai viņam būtu ērtāk lasīt dokumentus. Tad Savičs atgrūdis malā konvoja darbinieku un meties bēgt. Viņš paspējis noskriet par trepēm uz pirmo stāvu, kur viņu apturēja konvoja darbinieki.

Voins uzsvēra, ka konvoja darbinieki rīkojušies ļoti operatīvi un nav pieļāvuši bīstamā noziedznieka izkļūšanu brīvībā. "Puisim, kurš viņu aizturēja, mēs varam tikai pateikties," teica Voins.

Tomēr ierosināta dienesta izmeklēšana, lai noskaidrotu visus notikuma apstākļus. Kā norādīja Kārtības policijas priekšnieks, tiks domāts arī par iespēju tiesas ēkā ieviest kādu apziņošanas sistēmu, piemēram, tā saukto "trauksmes pogu", lai šādās situācijas ātri varētu paziņot pārējiem apsardzes darbiniekiem par notikušo.

Kā skaidroja Voins, roku dzelžu noņemšana notiesātajiem laikā, kad viņi lasa lietas materiālus, ir ļoti strīdīgs jautājums. No vienas puses - tas jādara, lai cilvēkam būtu ērtāk, no otras puses tas var radīt šādus incidentus. "Mēs par šo jautājumu daudz domājam, lai atrastu pareizāko risinājumu" sacīja Voins.

24.februārī Augstākā tiesa (AT) atstāja spēkā Savičam iepriekš piespriesto mūža ieslodzījumu. Savičam tika apsūdzēts pēc KL 117.panta 6.punkta par slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos, kas saistīta ar laupīšanu, pēc KL 176.panta 3.daļas par laupīšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, saistītu ar vardarbību, pēc KL 159.panta 2.daļas par izvarošanu personu grupā, lietojot vardarbību un draudus, arī pret nepilngadīgo, un pēc KL 160.panta 2.daļas par dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, arī pret nepilngadīgo, atkārtoti personu grupā, lietojot draudus un vardarbību.

Noziegumi tika izdarīti 2002.gadā no 28.jūnija līdz 24.septembrim Jelgavā, Bauskas rajonā, Rīgā un Jūrmalā. Zemgales tiesu apgabala prokuratūras uzraudzības lietā fiksētas 11 noziedzīgo darbību epizodes, no kurām piecās konstatēta dzimumtieksmes apmierināšana pretdabiski, bet divās epizodēs - nepilngadīgās izvarošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!