Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šogad ir ierosinājis 30 krimināllietas, starp tām arī piecas par koruptīvām pazīmēm pašvaldībās. Pašvaldību darba kontrole šogad bija viens no būtiskākajiem biroja darba virzieniem.
KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs šodien žurnālistiem atzina, ka krimināllietas pret pašvaldību vadītājiem bieži tikušas ierosinātas, jo viņi nav bijuši vai nav vēlējušies būt informēti par likumu prasībām, turklāt pašvaldībās bieži tiekot aizmirts, ka līdz ar ievēlēšanu par deputātu tiek iegūts amatpersonu statuss, kas uzliek dažādus ierobežojumus.

Loskutovs stāstīja, ka par pašvaldību darbinieku pieļautajiem pārkāpumiem birojam sūdzas gan iedzīvotāji, gan arī bijušie deputāti.

KNAB šogad ir veicis 290 pārbaudes par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonām, 207 pārbaudes notikušas dažādās valsts un pašvaldību institūcijās, pārbaudītas 734 valsts amatpersonu deklarācijas, bet pie administratīvās atbildības sauktas 63 amatpersonas, no kurām soda naudā iekasēti 4 220 lati.

22 gadījumos KNAB valsts amatpersonām izteicis brīdinājumu, jo bija iestājies noilgums administratīvās lietas uzsākšanai. 19 valsts amatpersonām uzdots atlīdzināt valstij radītos zaudējumus, un pašlaik spēkā ir stājušies 13 šādi lēmumi un iekasēti 3 824 lati.

Valsts ieņēmumu dienestam birojs nosūtījis 22 pieprasījumus veikt ienākumu auditu, jo konstatēta valsts amatpersonu un viņu radinieku izdevumu neatbilstība ienākumiem.

Kopumā šogad KNAB kriminālvajāšanu lūdzis sākt 20 krimināllietās pret 29 personām. Izskatīšanai tiesā līdz šim ir nosūtītas septiņas krimināllietas, bet trijās lietās ir nolasīts pirmās instances tiesas spriedums, informēja Loskutovs.

Kā pastāstīja KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe, divās krimināllietās, kuras ierosinātas pret Atašienes pagasta padomes priekšsēdētāju Ausmu Salenieci un bijušo prokuroru Staņislavu Nazarovu, notiesājošs spriedums ir pārsūdzēts, bet krimināllietā pret Rīgas Galvenās policijas pārvaldes darbinieku tiesas spriedums ir stājies spēkā.

Strīķe pieļāva, ka tuvākajā laikā tiesai varētu tikt nodotas arī citas KNAB ierosinātās krimināllietas.

Loskutovs, vērtējot KNAB šogad paveikto, atzinīgi novērtēja biroja un prokuratūras sadarbību krimināllietu izmeklēšanā un tālākā apsūdzības uzturēšanā.

Kā ziņots, 9.decembri ANO ir noteikusi par Starptautisko pretkorupcijas dienu, atzīmējot pirmo gadadienu, kopš Meksikas pilsētā Meridā parakstīšanai tika atvērta ANO pretkorupcijas konvencija.

Latvija jau ir uzsākusi parakstīšanu un ratifikāciju, un novembrī valsts sekretāru sanāksmē izsludināts likumprojekts par pievienošanos konvencijai, kā arī rīkojuma projekts, ar kuru Latvijas vēstnieks ANO tiek pilnvarots parakstīt konvenciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!