Ventspils mērs Aivars Lembergs premjera amata kandidāta Andra Bērziņa valdībai prognozē ilgu pastāvēšanu, mērs pirmdien žurnālistiem pauda preses konferencē.
Lembergs domā, ka valdībai būs ilgs mūžs, ja vien Bērziņš "ieturēs maksimālu distanci no [bijušā premjera Andra] Šķēles, [deputāta Aināra] Šlesera un viņu "draugu" savtīgajām interesēm un darbosies valsts interesēs".

"Ja Andris Bērziņš ieturēs valstiskas pieejas principu, tad Šķēle, viņa ministri un deputāti būs opozīcija no iekšpuses, protams, piesedzoties ar skaistām frāzēm, tādām kā "trīs neēduši bērni ģimenē", "saulainas, bet badīgas vecumdienas"," uzskata Ventspils mērs.

Lembergs uzskata, ka pašlaik vēl "nav likvidēti visi cēloņi, kāpēc krita Viļa Krištopana un Šķēles valdības, tāpēc nākamais premjerministrs atradīsies zem liela spiediena - Šķēle un "draugi", no vienas puses, un politiķi, kuriem primārās ir valsts intereses, no otras puses".

Par galvenajiem Šķēles valdības krišanas cēloņiem Lembergs nosauca premjera un viņa dažu koalīcijas biedru savtīgās un nevalstiskās iedzīvošanās vēlmes.

"To var formulēt kā "draugu kapitālisma" attīstību un veicināšanu Latvijā, kas pēc būtības ir mafioza struktūra," sacīja Lembergs.

Viņaprāt, tādējādi arī radušās pretrunas ar valstiski domājošiem politiķiem par privatizāciju, kā arī kad bija jālemj par valsts īpašumā esošo uzņēmēju sabiedrību vai kapitālu daļu pārvaldi.

Ventspils mērs uzskata, ka valdība krita arī sasteigtu, pavirši ekonomiski sociāli un psiholoģiski nesagatavotu lēmumu pieņemšanas dēļ - piemēram, pensiju likuma, kā arī Satversmes tiesu likvidācijas, augstskolu apvienošanas, izglītības reformu, mācību maksas ieviešanas augstskolās, Nacionālas bibliotēkas celtniecības finansēšanas un citu iemeslu dēļ.

Tāpat "subjektīvs valdības krišanas faktors" bija arī premjera nopelnītie miljoni viena gada laikā, kā arī augsti stāvošu personu nosaukšana saistībā ar pedofilijas skandālu.

Lembergs atgādināja, ka Bērziņa kandidatūru uz premjerministra krēslu kā labāko viņš nosaucis jau 1998.gada oktobrī, arī tagad Lembergs uzskata, ka Bērziņš ir labākā kandidatūra uz šo amatu.

"Es skatos ar optimismu, un vienīgais, ko es viņam novēlu, ir stāvēt uz stingrām valstisku interešu pozīcijām, nevis uz "draugu kapitālismu" ar mafiozi gangsterisku garšu," rezumēja Lembergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!