Situācija ar Jūrmalas pašvaldību vēlēšanu atcelšanu laikā, kad jaunā sasaukuma dome jau ir sākusi darbu, atklāj nepilnības Latvijas likumdošanā un arī Tieslietu ministrijai (TM) šobrīd nav pilnīgi skaidrības par tālāko rīcību.
Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa piektdien diskusijā “Latvijas Radio” norādīja, ka tiesvedība par vēlēšanu rezultātu atcelšanu var ievilkties un Jūrmalā var rasties “varas vakuums”, jo līdz galīgajam spriedumam nevar sludināt jaunas vēlēšanas.

Āboltiņa stāstīja, ka pret Pašvaldību ministrijas ierosinājumu valdībai iecelt pagaidu administrāciju Jūrmalā ir juridiskie iebildumi un TM piedāvās valdībai šo jautājumu virzīt izskatīšanai Saeimā.

Ministre arī pauda cerības, ka Administratīvās rajona tiesas lēmums par vēlēšanu rezultātu atcelšanu noteiktajā termiņā – līdz 20.aprīlim - netiks pārsūdzēts, un tad varēs izsludināt jaunas vēlēšanas. Āboltiņa arī apliecināja, ka viņas pārstāvētā partija “Jaunais laiks” spriedumu nepārsūdzēs, jo partija ir uzvarējusi vēlēšanās 12.martā un gatavā vēl vienām vēlēšanām.

Jūrmalā ir unikālā situācija, un nav skaidrības vai pašlaik dome var strādāt. Ja apelācijas sūdzība tiks apmierinātā, - tad būtu jāsanāk martā ievēlētajai domei, taču kāds var iesniegt arī kasācijas sūdzību, klāstīja ministre.

Ministre sacīja, ka situācija Rēzeknē ir skaidrākā, jo tur jaunā dome vēl nav sasaukta. Viņa arī norādīja uz diviem dažādiem likumos noteiktajiem termiņiem – vēlēšanu rezultātus var pārsūdzēt septiņu dienu laikā pēc vēlēšanu rezultātu pasludināšanas, bet jaunā dome līdz tam laikam jau var paspēt sanākt uz pirmo sēdi, ievēlēt vadību, un līdz ar to vecā dome zaudē pilnvaras.

Āboltiņa vēlas iepazīties ar pilno tiesas spriedumu par vēlēšanu rezultātu atcelšanu Jūrmalā, vai tiesa dod rekomendācijas, kā rīkoties tālāk Notikumi Jūrmalā parādīja, ka jādomā par tamlīdzīgās situācijas nepieļaušanu nākamajās Saeimas vēlēšanās. Ministre arī pieļāva, ka var apspriest arī partiju atbildības noteikšanu par likumpārkāpumiem vēlēšanu laikā un balsu pirkšanu, jo partija izvēlas cilvēkus, kas startē sarakstos, tomēr nevar izslēgt un izvairīties no pašu cilvēku iniciatīvas.

Jūrmalas vēlēšanas ir atceltas pēc divu partiju iesniegtās sūdzības pēc tam, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ierosinājis krimināllietu par vēlētāju balsu pirkšanu Jūrmalā. Par to aizturēts jaunajā domē ievēlētais deputāts no partijas “Jaunais Centrs” – Igors Dreija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!