Latvijas zinātnieki ģenētiķi akadēmiķa Elmāra Grēna vadībā izstrādājuši plašu ilgtermiņa valsts projektu "Latvijas iedzīvotāju genoma datu bāze". Projekta mērķis ir radīt efektīgu Latvijas iedzīvotāju ģenētiskās informācijas apzināšanas sistēmu, ar kuras palīdzību varētu pēc iespējas ātrāk ieviest jaunākos ģenētikas atklājumus Latvijas iedzīvotāju veselības un dzīves kvalitātes uzlabošanai un nodrošināt valstij labu starta pozīciju 21.gadsimtā gaidāmās biotehnoloģijas revolūcijas apstākļos.
23.martā plkst.14 LZA augstceltnē Akadēmijas laukumā 1 notiks LZA pilnsapulce, kurā tiks apspriesta Latvijas iedzīvotāju genoma programma. Ievadvārdus teiks LZA prezidents Jānis Stradiņš.

Referātu "Cilvēka genoma programma - 21.gs. izaicinājums pasaulei un Latvijai" nolasīs akadēmiķis Elmārs Grēns, par tēmu "Genoma pētījumi un medicīna" referēs profesore Astrīda Krūmiņa, bet Saeimas deputāts Romualds Ražuks runās par likumdošanas bāzi, kas nepieciešama genoma programmas īstenošanai. Savukārt Saeimas deputāts Andris Šķēle dalīsies savās pārdomās par tēmu "Valsts konkurētspēja: zinātne, budžets un iespējas".

Medicīnā ļoti strauji ienāk DNS analīzes metodes. DNS diagnostika jau tagad ļauj atklāt lielu skaitu cilvēka slimību kā pirms, tā pēc piedzimšanas vēl pirms slimību pazīmju parādīšanās, kā arī noteikt cilvēkus, kuriem ir paaugstināts pēcnācēju ģenētiskās patoloģijas risks.

Sagaidāms, ka LZA pilnsapulces rezultāts būs aktīvs zinātnisks atbalsts projektam "Latvijas iedzīvotāju genoma datu bāze" - kā vienai no prioritāro augsto tehnoloģiju un valsts modernizāciju veicinošām iniciatīvām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!