Saeimas Nevalstisko organizāciju darbību reglamentējošo likumu izstrādes apakškomisija šodien, divas reizes balsojot, ar minimālu balsu pārsvaru atbalstīja apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (TB/LNNK) frakcijas priekšlikumu jaunajā “Politisko partiju likumā” palielināt partijas dibinātāju skaitu no pašreizējiem 200 līdz 500 pilsoņiem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu.
Pirmajā balsojumā priekšlikuma atbalstītāju un pretinieku balsis sadalījās līdzīgās daļās, otrajā balsojumā deputāte Vineta Muižniece (TP) izlēma balsojumā nepiedalīties un TB/LNNK priekšlikums tika atbalstīts.

Deputāts Māris Grīnblats (TB/LNNK) pauda viedokli, ka prasība par vismaz 500 biedriem ar pārejas noteikumiem ir jāattiecina arī uz jau esošajām partijām. Tas veicināšot sīkpartiju apvienošanos un nepārvērtīšot Latvijas politisko partiju sistēmu “par karikatūru”, kas, pēc Grīnblata domām, “bruģē ceļu uz autoritārisma režīma iedibināšanu”.

Ar minimālu balsu pārsvaru apakškomisija ir atbalstījusi arī citus radikālus priekšlikumus - piemēram, “Jaunā laika” priekšlikumu noteikt, ka “politiskā partija ir tiesīga piedalīties Saeimas, Eiropas Parlamenta vai pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanās ne agrāk kā gadu pēc reģistrācijas”.

Apakškomisijas sēdē tika aktīvi debatēts par to, vai likumā jānosaka, ka partijām obligāti jāveido teritoriālās struktūrvienības, kā to rosina “Providus”. Lielākā daļa deputātu šo priekšlikumu noraidīja, jo pēdējā laikā aktīvi veidotajām vienas pilsētas vai novada partijām tā būtu praktiski neizpildāma prasība.

Darbs pie “Politisko partiju likuma” gatavošanas otrajam lasījumam apakškomisijā tiks turpināts maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!