Galvenā nākotnes prioritāte ir vienota Gaisa spēku (GS) centra un štāba izveide Lielvārdē, sacījis aizsardzības ministrs Einars Repše (JL), tiekoties ar Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieri viceadmirāli Gaidi Andreju Zeibotu un GS komandieri pulkvedi Juri Maklakovu.
Ministrs uzskata, ka GS centra izveidošana nodrošinās veiksmīgu GS mērķu sasniegšanu, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departamentā.

Repše uzsvēra, ka nepieciešams attīstīt Lielvārdes lidlauku, jo katrā NATO dalībvalstī jābūt vismaz vienam lidlaukam, kur nepieciešamības gadījumā nosēsties NATO lidmašīnām. Plānots, ka lidlauka attīstībai varētu saņemt arī NATO finansējumu.

Piektdien viņš apmeklēja NBS GS bāzi Lielvārdē. Vizītes laikā aizsardzības ministrs tikās ar Zeibotu un Maklakovu, lai pārrunātu GS pašreizējo situāciju, līdz šim paveikto un nākotnes attīstības perspektīvas.

Zeibots tikšanās laikā norādīja, ka vajadzības gadījumā tas var tikt izmantots arī kā rezerves civilais lidlauks, kas ir finansiāli izdevīgāk nekā šim mērķim izmantot kaimiņvalstu lidlaukus.

Repše tikās arī ar Latvijas Aviācijas sporta klubu pārstāvjiem, lai pārrunātu, kā veicināt šā sporta veida attīstību Latvijā un to izmantotu jaunatnes patriotiskajā audzināšanā.

Ministrs norādīja, ka to vajadzētu attīstīt trīs jomās: izpletņlēkšanā, planierismā un ieinteresējot jauniešus par tehnisko jaunradi - vieglo lidaparātu konstruēšanu. Tādējādi tiktu atrisināti divi jautājumi - veicināta jauniešu interese par pilota amatu un gatavoti inženiertehniskie speciālisti, kas ļoti nepieciešami NBS un GS.

Repše atzina, ka šobrīd GS ir daudz veicamo uzdevumu, tomēr viņš ir apmierināts ar sasniegto rezultātu pēdējo mēnešu laikā un GS attīstības plānu un tic veiksmīgai un pārdomātai GS attīstībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!