Lai pārliecinātos, vai medicīnas darbinieku algu paaugstināšanai atvēlētais finansējums tiešām nonāks mediķu maciņos, veselības ministrs Gundars Bērziņš (TP) uzdevis Veselības obligātās valsts apdrošināšanas aģentūrai kontrolēt, vai mediķu algas tiek paaugstinātas un vai valsts atvēlētie līdzekļi slimnīcās netiek iztērēti citām vajadzībām.
Valdība šā gada sākumā atvēlēja 14,7 miljonus latu no veselības aprūpes krīzes risināšanai paredzētajiem līdzekļiem, lai no jūlija medicīnas darbinieku vidējo darba samaksu palielinātu par vidēji 25%.

Lai atvēlētais finansējums tiešām nonāktu mediķu maciņos, Ministru kabinets šonedēļ noteica zemāko darba algas likmi medicīnas darbiniekiem, kas strādā ārstniecības iestādēs, ar kurām noslēgts līgums par valsts finansētu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu. Zemākā darba alga ir atkarīga no medicīnas darbinieka amata kvalifikācijas kategorijas.

Veselības ministrs sacīja, ka tiks rūpīgi kontrolēts vai valsts atvēlētā nauda nonāk mediķu maciņos, tāpēc visām ārstniecības iestādēm būs jāsniedz rakstiskas atskaites par medicīnas darbinieku algu palielināšanu.

Netiks pieļauta iespēja papildus piešķirtos līdzekļus atvēlēt citiem mērķiem, piemēram, lifta iegādei vai citām saimnieciskām vajadzībām, uzsvēra Bērziņš. Ja šādi gadījumi ārstniecības iestādēs tiks konstatēti, ministrs pret tām vērsies ar visiem viņa rīcībā esošiem resursiem.

Tāpat ministrs aicina mediķu arodbiedrības ziņot par gadījumiem, ja ārstniecības iestāžu vadītāji mediķu darba samaksai paredzēto finansējumu atvēl citām vajadzībām, nevis ārstu algām.

Palielinātu darba samaksu mediķi saņems augustā, kad izmaksās algu par jūliju.

No augusta vidējā darba samaksa ārstiem būs 364 lati, vidējam ārstniecības personālam, piemēram, medicīnas māsām, - 211 lati, bet jaunākam ārstniecības personālam, piemēram, sanitāriem, - 152,7 lati.

Līdz šim ārsta vidējā darba samaksa par slodzi bija 290 lati, vidējam medicīniskajam personālam - 169 lati, bet jaunākajam medicīniskajam personālam - 121 lats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!