Nesen veiktā Eiropas Komisijas pētījumā ir noskaidrojies, ka lielākā daļa Eiropas Savienības iedzīvotāju uzskata ceļošanu dalībvalstu robežās par vienkāršu, taču nav pietiekami informēti par savām pasažieru tiesībām. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, Latvieši ceļošanu pa Eiropu uzskata par sarežģītu procesu.
69% ES iedzīvotāju ir norādījuši, ka ceļošana pāri savas valsts robežām ir tikpat vienkārša, kā apceļojot dzimto valsti.

Ceļošana ES ietvaros visvienkāršākā šķiet Nīderlandes (84%), Francijas (82%), Luksemburgas (82%), Beļģijas (81%) un Dānijas (78%) iedzīvotājiem.

Viszemākais pozitīvi noskaņoto respondentu skaits šajā jautājumā ir Latvijā (52%), Īrijā (50%) un Lietuvā (47%).

Cilvēkiem, kuriem ceļošana sagādā neērtības, tajā vaino informācijas trūkumu (44%), kā arī ceļojuma augstās izmaksas (30%).

Pēc pētījuma rezultātiem var spriest, ka cilvēkiem vislabāk patīk pārvietoties ar lidmašīnu, jo šis transporta veids licies pievilcīgs 72% respondentu.

Gaisa un ūdens transports guvis lielāko atzinību arī starp cilvēkiem ar ierobežotām pārvietošanās spējām, attiecīgi, 66% un 54%.

Savukārt vissliktāko vērtējumu šie cilvēki devuši pilsētas sabiedriskā transporta pakalpojumiem, ko pozitīvi novērtēja tikai 37% cilvēku ar pārvietošanās grūtībām. Tiem seko starppilsētu vilcienu pārvadājumi (41%) un starptautiskie autobusu pārvadājumi (42%).

Taču lielākā daļa aptaujāto neapzinās, kādas ir viņu kā pasažieru tiesības un pienākumi.

Aptuveni divas trešdaļas ES iedzīvotāju (62%) zina, ka viņi, iegādājoties biļeti no transporta pakalpojumu sniedzēja, ir noslēguši ar to līgumu, taču tikai 35% ir informēti, ko šis līgums paredz.

Vismazākā izpratne par pasažiera tiesībām ir Beļģijā (76%), Francijā (74%) un Dānijā (72%).

Turpretī visvairāk par savām tiesībām zina ceļotāji no Maltas (38%), Austrijas (39%) un Nīderlandes (46%).

Šī “Eurobarometer” aptauja tikai veikta šī gada februārī un martā, un tās laikā tika uzrunāti gandrīz 25 000 cilvēku no visām 25 dalībvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!