Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) izstrādājusi grozījumus Būvniecības likumā, kas paredz no šī gada 1.oktobra aizliegt būvniecību pašvaldībās, kurās nav spēkā esoša teritorijas plānojuma, trešdien preses konferencē informēja RAPLM Telpiskās plānošanas departamenta direktore.
Ja pašvaldībai nav teritorijas plānojuma, bet ir rajona plānojums, kurā noteikta teritoriju plānotā izmantošana, būvniecības ieceres no 1.oktobra varēs akceptēt saskaņā ar šo plānojumu.

Noteikumos par lauksaimniecības zemju transformāciju savukārt tiks noteikts, ka lauksaimniecības zemi transformēt nevar pašvaldībās, kurās nav spēkā teritorijas plānojuma.

Tāpat Būvniecības likuma grozījumu projekts paredz, ka būvēt zemesgabalā drīkstēs saskaņā ar vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu, detālplānojumu un šajos plānojumos iekļautajiem apbūves noteikumiem, kā arī pēc komunikāciju izbūves.

Kā norādīja Kjahjare, līdz šim lauksaimniecības zeme transformēta nekontrolēti. Tagad būvniecība šajās teritorijās būs pieļaujama tikai tad, ja zeme atbildīs apbūves zemes nosaukumam - tas ir, tai būs pieejamas inženierkomunikācijas.

Grozījumus plānots iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā nākamnedēļ, informēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Māris Kučinskis (TP).

RAPLM pārstāvji uzsvēra teritorijas plānojuma nozīmi, norādot, ka plānojuma trūkums rada nestabilitāti teritorijas attīstībā, kavē investīciju piesaisti un bremzē pašvaldības ekonomisko attīstību.

Stingrāku nosacījumu izvirzīšana kļuva aktuāla pēc haotiskas zemes uzpirkšanas un jaunu ciematu veidošanas Pierīgā. Tika nolemts, ka tā ir jāierobežo, lai netiktu apkrāpti cilvēki, viņiem pārdodot zemesgabalus apbūvei, taču neizveidojot nepieciešamo infrastruktūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!