Latvijas Pirmās partijas (LPP) Saeimas frakcijas vadītājs, Saeimas sekretārs un luterāņu mācītājs Jānis Šmits nosūtījis tieslietu ministrei Solvitai Āboltiņai (JL) vēstuli ar Latvijas Baptistu draudžu savienības (LBDS) lūgumu atbrīvot no apcietinājuma baptistu mācītāju Leonīdu Pastuhovu, šodien ziņo laikraksts "Diena".

Rīgas apgabaltiesa Pastuhovu notiesāja un apcietināja jau pagājušā gada novembrī lietā par īpašumu krāpšanu, taču LBDS esot "grūti samierināties ar domu, ka viņš būtu izdarījis ko nelikumīgu". Tāpēc palīdzība lūgta Augstākajā tiesā (AT), Saeimā un Tieslietu ministrijā (TM). Āboltiņa uzskata, ka tas ir mēģinājums ietekmēt tiesu varu.

Jūnijā LBDS nosūtījusi AT lūgumu atbrīvot Pastuhovu no apcietinājuma, galvojot, ka viņš netraucēšot patiesības noskaidrošanu un ieradīšoties tiesā pēc uzaicinājuma.

Tā kā no AT atbilde neesot saņemta, baptisti vērsušies pie Šmita, kurš tieslietu ministrei nosūtījis LBDS lūgumu ļaut mācītājam izkļūt brīvībā. Laikrakstam "Dienai" viņš teicis, ka pievērsis ministres uzmanību tam, ka valsts iestāde pārkāpj likumu, noteiktā laikā neatbildot uz vēstulēm.

Savukārt Āboltiņa norāda, ka šis ir interesants precedents, ka Saeimas deputāts vēršas pie tieslietu ministra ar lūgumu mainīt tiesas noteikto drošības līdzekli, jo šim mērķim pastāv noteikta kārtība. Viņasprāt, tas pierāda izpratnes trūkumu par tiesiskumu valstī un politiķu pārliecību, ka viņi var ietekmēt tiesu varu. Tiesas lēmumu var apstrīdēt apelācijas kārtībā nākamajā tiesu instancē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!