Foto: LETA

Ministru kabinetam būs jāizvērtē esošā situācija un jāizstrādā visaptverošs regulējums un pasākumu kopums, lai stiprinātu valsts valodu, otrdien nolēma Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti.

Iniciatīvu pērn janvārī portālā "Mana balss" iesniedza Liāna Bokša (tagad – Langa) (JKP) un, sasniedzot 10 000 parakstu, tā tika iesniegta Saeimā.

Iecere ir īstenot 2012. gada referenduma lēmumu, ka krievu valoda nav otra valsts valoda, mazināt ilggadējās rusifikācijas sekas, izskaužot praksi ikdienas saziņā darba vidē un pakalpojumu sniegšanā līdztekus izmantot latviešu un krievu valodu.

Tāpat iniciatīvas autori mudina nodrošināt visiem Latvijas iedzīvotājiem ikdienā lietot valsts valodu un to apgūt.

Otrdien atbildīgās parlamenta komisijas deputāti atbalstīja deputātes Agitas Zariņas-Stūres (JV) priekšlikumu šo jautājumu nodot valdībai, jo valsts valodas stiprināšana skar vairākas nozares, kas nozīmē vairāku resoru un sadarbības partneru iesaisti.

Ministru kabinetam nu būs jāizvērtē situācija un jāizstrādā visaptverošs regulējums vai pasākumu kopums valsts valodas stiprināšanai, bet pēc mēneša komisijā jāsniedz starpziņojums par uzdevumu izpildes gaitu.

Komisijā atbalstu neguva deputātes Ilzes Indriksones (NA) priekšlikums šim jautājumam veidot komisijas darba grupu, lai izvērtētu problēmas, sagatavotu konkrētus pasākumus un rīcības valsts valodas stiprināšanai. No citiem deputātiem izskanēja šaubas par komisijas kapacitāti, jo tajā jau ir vairākas darba grupas, kas risina citus aktuālus jautājumus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!