Foto: LETA

Otrdien, 5. martā, Saeimas sociālo lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē tika skatīti un ar iesaistītajām pusēm apspriesti grozījumi un priekšlikumi Pacientu tiesību likumā pirms šo likuma grozījumu nodošanas Saeimas Sociālo lietu komisijā.

Pēc veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) iniciatīvas Sabiedrības veselības apakškomisija, sadarbībā ar Latvijas Ārstu biedrību, virzīs sagatavoto priekšlikumu Pacientu tiesību likumā nostiprināt valsts valodas lietošanu ārstniecības iestādēs, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Abu Meri jau vairākkārt publiski ir uzsvēris, ka Valsts valodas likums nosaka latviešu valodas lietošanu iestādēs un organizācijās, kas darbojas publiskajā sektorā, tajā skaitā veselības jomā.

Sniedzot publiskus pakalpojumus, ārstniecības iestādē darba vidē ir jālieto latviešu valoda.

Jaunie ārsti kā vienu no apgrūtinošiem apstākļiem ir norādījuši darba vidi ārstniecības iestādēs un saziņu ar kolēģiem, kuri darba jautājumos savstarpēji nekomunicē latviski.

Latvijas Jauno ārstu asociācija jau iepriekš ir aktualizējusi jautājumus par darba vides problemātiku ārstniecības iestādēs, kas papildu atalgojumam un izaugsmes iespējām ir viens no iemesliem, kas mudina jaunos ārstus izvēlēties darbu ārvalstīs.

"Valsts valodas lietošanas nepieciešamība, risinot darba jautājumus, ir saistīta gan ar veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti, gan ar pacientu drošību. Esmu pārrunājis šo darba organizēšanas jautājumu un aicinājis slimnīcu vadītājus pievērst uzmanību, lai, sniedzot publiskus pakalpojumus,

Strādājot ar VM kolēģiem pie priekšlikumiem Pacientu tiesību likumā, ministrs nolēmis aicināt Saeimas deputātus nostiprināt likumdošanā valsts valodas lietošanu ārstniecības iestādēs.

"Delfi" jau rakstīja, ka dienaskārtībā šobrīd nonākusi vēl viena ar ārstniecības personām saistīta iniciatīva – Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) kopā ar virkni citu nozares profesionālo organizāciju ir aicinājušas būtiski pastiprināt atbildību par uzbrukumiem ārstniecības personām. Organizācijas arī aicina rosināt grozījumus Krimināllikumā.

Pagājušajā nedēļā iniciatīvas autori vērsās pie iekšlietu ministra Rihardaa Kozlovska (JV), tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) un veselības ministra Abu Meri.

Latvijas ārstniecības personu profesionālās organizācijas vēstulē pauž bažas par pieaugošo agresiju pret mediķiem.

Bieži pacienti un viņus pavadošās personas savu neizpratni par ārstniecības iestādē notiekošo risina agresīvā veidā, kā rezultātā ārstniecības personas, pildot savus darba pienākumus un rūpējoties par ikviena pacienta veselību, saskaras ar vardarbību ikdienas darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!