Foto: Kristina Hudenko

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) vēstulē Rīgas mēram Vilnim Ķirsim (JV) ierosinājis veikt izmaiņas Rīgas Dzemdību nama un Rīgas 2. slimnīcas pakalpojumos, pārstrukturējot un šķietami sapludinot tos ar katrā Daugavas krastā esošajām universitātes slimnīcām – Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu (RAKUS) un Paula Stradiņa Klīnisko universitātes slimnīcu (PSKUS). Rīgas domes deputāti plānam iebilst un cer turpināt dialogu ar ministru, lai nonāktu pie abām pusēm pieņemama lēmuma.

Vēstules saturu trešdien domnieki apsprieda Sociālo jautājumu komitejas sēdē. Lēmums netika pieņemts, to tikai aktualizēja "vidējās temperatūras nomērīšanai", kā to nodēvēja komitejas vadītājs Juris Radzevičs (GKR).

Traumatoloģija, dzemdniecība, gultas

Abu Meri savā vēstulē Rīgas domei akcentē trīs galvenos virzienus, kuros vajadzīgas reformas: traumatoloģijas pakalpojumu multidisciplināras koncentrācija, drošākas dzemdību aprūpes nepieciešamība valsts demogrāfiskās situācijas dēļ, kā arī nepieciešamība pēc hronisko pacientu aprūpes paplašināšanas Rīgā.

Ministrs vēstulē norāda, ka, lai virzītos uz cilvēku vērstu kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu un pakalpojumu pēctecību, valsts apmaksātus pakalpojumus traumatoloģijā un ortopēdijā nepieciešams turpmāk attīstīt PSKUS un RAKUS, lai nodrošinātu starpdisciplināru pieeju un multidisciplināras komandas iesaisti stacionārā ārstēšanas procesā. Šobrīd šos pakalpojumus nodrošina RAKUS, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca, bet kreisā krasta iedzīvotājiem – Rīgas 2. slimnīca.

Otrs virziens, kurā tiek piedāvātas reformas ir dzemdniecība. Ministra ieskatā: "Attiecībā uz dzemdētāju un nedēļnieču aprūpi, SIA "Rīgas Dzemdību nams" nav mūsdienu prasībām atbilstoša droša vieta, jo mūsdienu dzemdniecībā sarežģījumu gadījumos ir nepieciešama multidisciplināra aprūpe un terciārā līmeņa tehnoloģijas, tādas kā reanimācijas nodaļas iespējas ar iespējamu nepārtrauktu pacienta monitorēšanu, diagnostikas tehnoloģiju un invazīvās radioloģijas pieejamību diennakts režīmā, asins kabinetu un medicīnas personālu, kam ir pieredze neikdienišķu situāciju risināšanā, piemēram, anestezioloģijā un reanimatoloģijā." To viņš pamato ar to, ka šobrīd uz RAKUS no Dzemdību nama tiek pārvestas nedēļnieces ar komplikācijām pēc dzemdībām.

Tāpat ministrs norāda, ka jau vairākkārt VM ir tikusies ar Rīgas pilsētas pašvaldības pārstāvjiem, lai rosinātu paplašināt aprūpes gultu skaitu Rīgā, tādējādi nodrošinot iespējas rīdziniekiem saņemt nepieciešamos aprūpes pakalpojumus. "Līdz ar to pieprasījums pēc tādiem veselības aprūpes pakalpojumiem kā aprūpe, hronisko pacientu aprūpe, terapija, paliatīvā aprūpe un medicīniskā rehabilitācija ilgtermiņā tikai palielināsies," Abu Meri raksta vēstulē Ķirsim.

Deputātiem šaubas

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!