Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Svētdien no pulksten 8 Krievijas vēstniecībā Rīgā, Ukrainas neatkarības ielā 2, iespējams nobalsot Krievijas prezidenta "vēlēšanās". Ap pulksten 10 pie vēstniecības jau pulcējās neliels skaits vēlēt gribētāju, kurus uzraudzīja Valsts policija, novēroja "Delfi".

Jau ziņots, ka no 15. līdz 17. martam notiek Krievijas prezidenta "vēlēšanas", bet Latvijā balsot iespējams svētdien.

Kā novēroja portāls "Delfi", rindā atdot savu balsi pirmajās stundās no rīta gaidīja vairāki desmiti cilvēku, bet rinda kļuva garāka. Sanākušie pārsvarā ir vecāka gadagājuma cilvēki.

Parkā pretī Krievijas vēstniecībai sākotnēji pulcējās arī daži protestētāji, kas atskaņoja mūziku Ukrainas atbalstam. Kāds protestētājs atnesis līdzi arī simbolisku spaini ar "ukraiņu asinīm".

Ap pulksten 12, kas noteikts kā protesta akcijas "Pusdienlaiks pret Putinu" sākuma laiks, cilvēku palika vairāk, nāca vairāk arī gados jaunāku cilvēku. Pieauga arī protestētāju skaits.

Kā novēroja portāls "Delfi", ap pulksten 17:30 protestētāji jau bija izklīduši, bet rindā uz balsošanu stāvēja ap 70 cilvēku. Norisi joprojām uzraudzīja liels kārtības sargu skaits.

Valsts policija atgādina, ka pie "vēlēšanu" norises vietām Valsts policijas un Valsts robežsardzes amatpersonas veiks stingru Krievijas Federācijas valsts piederīgo uzturēšanās nosacījumu Latvijas Republikā ievērošanas kontroli, pārbaudot katra vēlētāja personu apliecinošu un uzturēšanās tiesību apliecinošu dokumentu pārbaudi.

Ja personas atteiksies atklāt savu identitāti un nesniegs informāciju amatpersonām, nepildīs amatpersonu likumīgās prasības, kā arī veiks citus pārkāpumus, tās tiks aizturētas un viņu atbildība tiks vērtēta ar visu likuma bardzību.

"Vēlēšanas" Rīgā pavadīs protesta akcijas – svētdien no pulksten 10 līdz pulksten 17 iepretim Krievijas vēstniecības ēkai tiks nosodīta "vēlēšanu" rīkošana Latvijā.

"Atļaujot rīkot Krievijas prezidenta "vēlēšanas" Latvijā, valsts leģitimizē šo vēlēšanu neleģitīmo iznākumu. Iznākumu, kurā vēlēšanās uzvar Vladimirs Putins, kura armija jau vismaz desmit gadus dienu dienā veic kara noziegumus pret Ukrainas iedzīvotājiem," iepriekš norādīja pasākuma organizatori.

Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļas vadītājs Uģis Vidauskis aģentūru LETA informējis, ka pašvaldība 17. martā laikā no pulksten 10 līdz 17 ir saskaņojusi divu piketu un vienas sapulces norisi iepretim Krievijas vēstniecības ēkai, kuru galvenais mērķis ir nosodīt karu Ukrainā un Krievijas prezidenta "vēlēšanas" Latvijā.

Jau rakstīts, ka Krievijas Ārlietu ministrija jau iepriekš izplatīja paziņojumu, ka pie Latvijas, Lietuvas un Igaunijas robežām tiks ierīkoti speciāli stacionārie vai mobilie vēlēšanu iecirkņi. Paredzams, ka tas dos iespēju Krievijas pilsoņiem, kuri atrodas Baltijas valstīs, nobalsot Krievijas prezidenta vēlēšanās, ja viņi nevēlēsies vai nevarēs ierasties vēstniecībā.

Līdz šim Baltijas valstīs dzīvojošie Krievijas pilsoņi prezidenta vēlēšanās balsoja Krievijas vēstniecībā. Pēc aculiecinieku stāstītā, balsošanas dienā pie Krievijas vēstniecības vienmēr bijusi rinda.

Balsot gribētājus uz vēstniecību diplomāti atveduši ar autobusiem. Pēc Krievijas Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, 2018. gadā Latvijā bija reģistrēti 20 765 krievu vēlētāji, no kuriem par Vladimiru Putinu nobalsoja 19 608 cilvēki (94,4% balsotāju). Igaunijā 2018. gadā bija 28 077 krievu vēlētāji, bet par Putinu atdotas 26 300 balsis (93,7%). Lietuvā no 4487 vēlētājiem par Putinu nobalsoja 3834 (85,5%).

Šogad – pēc Krievijas politisko emigrantu pieplūduma Latvijā un dažu Latvijas iedzīvotāju ar Krievijas pasēm aizbraukšanas uz Krieviju – situācija var mainīties. Turklāt vēstniecībai, visticamāk, neizdosies aizvest Krievijas pilsoņus uz Rīgu balsot, kā tas bija iepriekš.

Arī pašreizējās Krievijas valdības atbalstītāji var ignorēt vēlēšanas, baidoties, ka tas var izraisīt kādu Latvijas reakciju. Tādējādi Putina atbalstītāju vietu vēstniecības balsojumā var ieņemt viņa oponenti. Līdzīga situācija varētu notikt arī Lietuvā un Igaunijā.

Krievijā aktīvisti vēlēšanu pēdējā dienā pieteikuši kampaņu "Pusdienlaiks pret Putinu", aicinot ierasties vēlēšanu iecirkņos un sabojāt biļetenu vai balsot par jebkuru kandidātu, izņemot Putinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!