Foto: Shutterstock

No šā gada 1. aprīļa tādi pakalpojumi kā poligrāfija ambulatori, poligrāfija stacionāri, polisomnogrāfija un multiplais miega latentuma tests tiks apmaksāti pieaugušajiem pacientiem gadījumā, ja ir noteikta kāda no reto saslimšanu diagnozēm, portāls "Delfi" noskaidroja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Savukārt bērniem šie pakalpojumi ir valsts apmaksāti.

Iepriekš ziņots, ka no 2024. gada ir iespēja veikt valsts apmaksātus elpošanas izmeklējumus miegā – poligrāfiju, polisomnogrāfiju, multiplo miega latentuma testu, kā arī ogļskābās gāzes mērījumu asinīs jeb transkutāno kapnogrāfiju.

Uz valsts apmaksātiem miega izmeklējumiem var nosūtīt pneimonologs, otolaringologs, pediatrs, neirologs un bērnu neirologs. Piemērotāko miega izmeklējumu precīzāk varēs noteikt tikai miega speciālists vai neirologs, kā arī pediatrs, kas specializējas bērnu miega traucējumu risināšanā.

Kā skaidroja NVD pārstāve Evija Štālberga, izmaiņas nepieciešamas, lai efektīvāk izmantotu valsts budžeta līdzekļus ierobežota finansējuma apstākļos.

"Tomēr, ņemot vērā lielo pieprasījumu pēc šī izmeklējuma veikšanas, Nacionālais veselības dienests plāno pieprasīt papildu finansējumu nākamā gada budžetā, paplašinot šobrīd noteikto diagnožu klāstu izmeklējumu veikšanai pieaugušajiem," norādīja Štālberga.

Plašāk par šiem izmeklējumiem var lasīt šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!