Foto: LETA

Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju (LSPA) šā gada 1. jūlijā pievienos Rīgas Stradiņa universitātei (RSU), otrdien, 2. aprīlī, lēma Ministru kabinets.

Valdība lēma par grozījumiem rīkojumā par LSPA reorganizāciju, ar kuru paredzēts augstskolu reorganizāciju pabeigt līdz šā gada 1. jūlijam.

Reorganizācijas procesā tiks īstenota virkne aktivitāšu. Līdz 9. aprīlim jāiesniedz reorganizācijas plāns, savukārt līdz 31. maijam jāveic akadēmijas nemateriālo, materiālo, finanšu līdzekļu un nekustamo īpašumu inventarizācija.

LSPA un RSU apvienošana jāpabeidz līdz šā gada 1. jūlijam.

Iepriekš tika plānots, ka augstskolu reorganizācija tiks īstenota līdz 2026. gada 1. janvārim. Tomēr process tika paātrināts, jo reorganizācijas plāna izpildē LSPA rīcībā tika konstatēta būtiska neizpilde un kavēšanās, radot nozīmīgu neattiecināmo izdevumu risku Eiropas Savienības (ES) fondu projekta īstenošanā 7 827 549 eiro apmērā.

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) norādīja, ka līdzšinējā akadēmijas vadība ir radījusi neattiecināmo izdevumu risku ES fondu projektā "Samazināt studiju programmu fragmentāciju un stiprināt resursu koplietošanu", par ko ir saņemti vairāki Centrālās finanšu un līgumu aģentūras brīdinājumi.

IZM kā atbildīgā iestāde ir lūgusi aģentūru apturēt projekta noslēguma maksājuma pieprasījuma izskatīšanu līdz 2024. gada 1. aprīlim, kad varēs novērtēt projekta mērķa sasniegšanas pakāpi un pieņemt pamatotu lēmumu par piemērojamās finanšu korekcijas apmēru.

"Šādā situācijā, reorganizācijas termiņam paliekot 2026. gada 1. janvārim, pastāv ievērojami riski zaudēt iespēju savlaicīgi iesniegt konsolidācijas granta pieteikumu finansējuma saņemšanai atbilstoši prasībām, kas noteiktas Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plānā un rādīt arī šī atbalsta mehānisma neattiecināmos izdevumus un nesasniegt tā mērķus," pauž ministrijā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!