Foto: LETA

Ikviens pamattiesību ierobežojums, par kādu uzskatāms liegums visā Rīgas administratīvajā teritorijā rīkot azartspēles, pašvaldībai ir jāpamato, skaidrojot Satversmes tiesas (ST) šodien pieņemto spriedumu, preses konferencē sacīja tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš.

Laviņš žurnālistiem preses konferencē sacīja, ka Rīgas dome (RD), pieņemot apstrīdēto noteikumu punktu, to nav pietiekami pamatojusi.

Viņš gan uzsvēra, ka ST lietā bija pierādījumi, ka azartspēles var veicināt atkarības, un tas negatīvi var ietekmēt gan cilvēku attīstību, gan labbūtību. Turklāt ST arī apzinās šādas atkarības negatīvās sekas. Tomēr ST ņēma vērā, ka azartspēļu organizēšana ir Latvijā legāls komercdarbības veids, ko likumdevējs nav aizliedzis, bet gan regulē ar normatīvajiem aktiem.

Azartspēles Latvijā nav aizliegtas

Laviņš uzsvēra, ka Rīgas dome ierobežojumus noteica nevis saistošajos noteikumos, bet gan teritorijas plānojumā, un argumentēja, ka ir jābūt atšķirīgai pieejai, un pašvaldība var noteikt ierobežojumus ar teritorijas plānojumu. ST šādai argumentācijai nepiekrita, akcentēja Laviņš. ST šādai argumentācijai nepiekrita, akcentēja Laviņš.

"Mums ir jāņem vērā, ka likumdevējs nav aizliedzis valstī azartspēles," Laviņš rosināja, sakot, ka komersanti bija saņēmuši licences un noteiktās vietās arī atļaujas azartspēles rīkot. Ja reiz pamattiesības uz īpašumu tiek ierobežotas, tad demokrātiskā un tiesiskā valstī ir prasība pamatot šo ierobežojumu, sacīja jurists.

Pašvaldībai skrupulozi jāvērtē konkrētais zonējums

ST priekšsēdētāja vietniece tiesnese Irēna Kucina žurnālistiem sacīja, ka teritorijas plānojums pēc savas būtības ir pašvaldības ilgtermiņa teritorijas attīstības plānošana – pašvaldība noteic funkcionālās zonas, lai parādītu un nodalītu teritorijas funkcijas un pazīmes, un noteiktu teritorijas izmantošanas veidus. Komercdarbība kā teritorijas izmantošanas veids ir paredzēta teritorijas plānojumā. Azartspēles ir viens no komercdarbības veidiem, kas atļauti Latvijā, tāpēc pašvaldībai ir pienākums pamatot, kāpēc konkrētajā zonējumā azartspēļu rīkošana tiek aizliegta.

Tāpēc tieši pašvaldībai ir nepieciešams sniegt konkrētās zonas izvērtējumu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!