Foto: LETA

Uz Eiropas Parlamentu (EP) kandidējušie politiskie spēki Nacionālā apvienība (NA), "Jaunā Vienotība" (JV) un "Apvienotais saraksts" nepiedalīsies priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā, medijiem izplatītos paziņojumos pauž politiskie spēki.

Valsts valodas centrs šonedēļ paziņoja, ka Latvijas Televīzijas (LTV) plāns rīkot EP priekšvēlēšanu debates krievu valodā, neatbilst Satversmei. Šim viedoklim pievienojās arī bijušais Valsts prezidents Egils Levits, kurš paziņojumā vietnē "x" rakstīja, ka EP kandidātu priekšvēlēšanu debates krievu vai jebkurā citā svešvalodā ir pretrunā ar Satversmes Ievadu un 4. pantu, kas nosaka valsts valodas statusu un lomu Latvijas demokrātiskajā procesā. Tāpat šādas debates esot pretrunā sabiedrisko mediju uzdevumam.

Paziņojumu izplatīja arī izglītības un kultūras darbiniekiem, norādot, ka LTV plānotās debates krievu valodā būtu smagākais valstiskas institūcijas īstenotais Satversmes un Valsts valodas likuma burta un gara pārkāpums kopš 1988. gada, kad latviešu valodai tika noteikts vienīgās valsts valodas statuss. Šo paziņojumu tostarp parakstījuši Ina Druviete, Janīna Kursīte, Dagmāra Beitnere-Le Galla, Velta Čebotarenoka, Māra Zālīte, Valdis Zatlers, Maija Kūle, Zigmars Liepiņš, Mirdza Zīvere, Nora Ikstena, Guntars Godiņš, Sarmīte Ēlerte, Rudīte Kalpiņa, Viesturs Kairišs u.c.

Savukārt LTV publiskā paziņojumā uzskata šīs aktivitātes par mērķtiecīgiem centieniem ietekmēt ne tikai redakcionālos lēmumos, bet arī mazināt sabiedrības uzticību sabiedriskajam medijam. "Nepieļaujami, ka mazākumtautībām veidotā satura dēļ priekšvēlēšanu periodā sabiedriskais medijs tiek padarīts par valsts nodevēju," norāda LTV.

"Jo ir tieši pretēji – LTV savā darbībā ievēro gan Satversmē, gan citos tiesību aktos noteiktās normas un pēc labākās gribas īsteno sabiedriskajam medijam uzticētos uzdevumus. Šobrīd, kad notiek Krievijas izraisītais pilna mēroga karš Ukrainā un Latvija saskaras ar hibrīdkara apdraudējumiem, ir īpaši būtiski dažādām sabiedrības grupām nodrošināt objektīvu, uzticamu un kvalitatīvu saturu par Eiropas Parlamenta vēlēšanām," raksta LTV.

NA paziņojumā medijiem norāda, ka politiskais spēks neatbalsta un uzskata par nepieņemamu ieceri rīkot EP priekšvēlēšanu debates krievu valodā un tādās nepiedalīsies, kā arī aicina citas politiskās partijas paust skaidru nostāju šajā jautājumā.

"NA aizstāvēs valsts valodas statusu visos iespējamos veidos, tai skaitā iesniedzot likuma grozījumus," pauda NA.

Arī JV paziņojumā medijiem norāda, ka īpaši kopš Krievijas brutālā iebrukuma Ukrainā ar Latvijas medijiem ir jākomunicē Latvijas valsts oficiālajā – latviešu – valodā. "Arī EP priekšvēlēšanu laikā diskusijām medijos jābūt tikai valsts valodā, tādēļ JV pārstāvji nepiedalīsies priekšvēlēšanu debatēs un raidījumos, kas notiks krievu valodā," norāda politiskajā spēkā.

Arī "Apvienotā saraksta" EP līderis Reinis Pozņaks vietnē "x" paziņojis, ka AS piedalīsies tikai valsts valodā notiekošās debatēs.

Politiskais spēks ceturtdien arī izplatīja paziņojumu medijiem, ka AS virza grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, ar kuriem noteiktu priekšvēlēšanu debašu rīkošanu tikai valsts valodā. AS cer panākt grozījumiem steidzamības statusu, lai regulējums varētu tikt attiecināts uz pašreiz notiekošajām EP vēlēšanām.

LTV debatēs krievu valodā nepiedalīsies arī "Jaunā konservatīvā partija" (JKP), vietnē "x" paziņojusi no šī politiskā spēka uz EP kandidējošā Liāna Langa.

"JKP un savā vārdā informēju, ka mēs nepiedalīsimies krievijas valsts valodā rīkotajās debatēs LTV. Esam vienisprāt ar konstitucionālo tiesību ekspertiem, ka šādu debašu rīkošana ir prettiesiska," raksta Langa.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!