Foto: stock.xchng

Jau pirmajās ļoti siltajās dienās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas centrā pēc palīdzības vērsies ļoti liels bērnu skaits – 16. maijā tika atvests 231 bērns, no kuriem 109 bērni atvesti pēc traumu gūšanas, portāls "Delfi" uzzināja slimnīcā.

Visvairāk traumu 16. maijā bērni guvuši, nokrītot no augstuma. Tie ir gan kritieni no dažādiem objektiem rotaļu laukumos, gan krītot no velosipēda, gan mājās. 13 bērnu šajā dienā atvesti, jo pamežģījuši kāju vai roku, 10 – jo guvuši nobrāzumus un brūces.

Ir arī cita veida traumas, tai skaitā suņu kodumi, bet kopumā ceturtdienas vakars liecina, ka, izlaižot bērnus rotaļāties ārā, traumu skaits pieaug. Nav iespējams no traumām izvairīties pavisam, bet slimnīcas mediķi lūdz šajās brīvdienas, kuras sola īpaši siltas, pieskatīt bērnus vērīgāk.

"Katru gadu siltajā laikā pieaug bērnu skaits, kurus atved uz Bērnu slimnīcas Neatliekamās palīdzības centru pēc dažādu traumu gūšanas, bet vienā vakarā, uzņemot teju 100 pacientu, secinām, ka bērni nav tikuši pieskatīti pietiekoši vērīgi. Ir tikai maija vidus, bet pie mums šajā mēnesī vērsušies jau vairāk nekā 1000 bērnu, kuriem bijusi vajadzīga ķirurga palīdzība pēc gūtajām traumām," atzinis slimnīcas Neatliekamā medicīnas centra vadītājs Marks Ronis.

Slimnīcā atgādina, ka nekur nav pazudušas akūtās infekcijas slimības, taču uz Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīnas centru lielā skaitā tiek atvesti bērni, kuriem kopā ar vecākiem līdz konsultācijai pie ārsta nākas gaidīt vairākas stundas, jo pacientu stāvoklis nav smags.

Slimnīcā aicina izmantot iespēju konsultēties ar Bērnu slimnīcas pediatriem, iepriekš piesakot konsultāciju akūtā gadījumā. Rindas kārtībā pediatrs klātienē Bērnu slimnīcas novietnē "Gaiļezers", Juglas ielā 20 pieņem katru dienu, ieskaitot brīvdienas un svētku dienas, no pulksten 8.00 līdz 22.00. Nosūtījums pie Bērnu slimnīcas pediatra nav vajadzīgs.

Slimnīcā akcentē, ka pie Bērnu slimnīcas pediatra akūtos gadījumos ieteicams vērsties, ja paaugstināta ķermeņa temperatūra (izņemot zīdaiņus līdz trīs mēnešu vecumam, kad jāmeklē medicīniskā palīdzība nekavējoties), akūta elpceļu saslimšana, sāpes ausī (izņemot zīdaiņiem līdz sešu mēnešu vecumam, kad jāmeklē medicīniskā palīdzība nekavējoties), sāpes kaklā, strutaini izdalījumi no acīm, ja tie sākušies pēdējās nedēļas laikā (ar ilgstošiem izdalījumiem jāvēršas pie ģimenes ārsta vai acu ārsta), izsitumi, kas parādījušies pēdējo piecu dienu laikā (izņemot hemorāģiskus – uzspiežot, tie nepazūd), vemšana un/ vai šķidra vēdera iziešana bez asins piejaukuma, bērns spēj pats uzņemt šķidrumu, urinē kā parasti, kā arī tad, ja svešķermenis ausī, degunā (izņemot magnētus, baterijas, kad nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība).

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!