Foto: Valsts prezidenta kanceleja. Ilmārs Znotiņš

Jebkādi Krievijas tīkojumi vienpusēji mainīt jūras robežas Baltijas jūrā ir eskalācija, kas izpelnīsies reakciju, trešdien preses konferencē pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Prezidents uzsvēra, ka šobrīd informācija par Krievijas plāniem esot neoficiāla, taču Ārlietu ministrija (ĀM) uztur kontaktus ar sabiedrotajiem.

"Pašlaik jautājums tiek padziļināti pētīts gan Rīgā, gan citās valstīs," uzsvēra Rinkēvičs, piebilstot, ka Latvija un sabiedrotie reaģē mierīgā un normālā veidā.

Savukārt Siliņa uzsvēra, ka Latvija centīsies būt noderīga Lietuvas un Somijas kopējās nostājas veidošanā.

Jau vēstīts, ka Krievijas varas iestādes ir nolēmušas vienpusējā kārtā mainīt valsts jūras robežas ar Lietuvu un Somiju Baltijas jūrā, liecina valdības lēmuma projekts, kas publicēts juridisko aktu portālā.

Saskaņā ar šo Aizsardzības ministrijas sagatavoto dokumentu Krievija grasās pasludināt par saviem iekšējiem jūras ūdeņiem akvatorija daļu Somu līča austrumos, kā arī pie Karaļauču apgabala Baltijskas (Pillavas) un Zeļenogradskas (Krancas) pilsētām.

Šim nolūkam tiks mainītas ģeogrāfiskās koordinātas punktiem, kuri nosaka izejas līniju stāvokli, no kurām tiek mērīti Krievijas teritoriālie jūras ūdeņi, kā arī pierobežas un salu zona.

Krievijas valdība ir nolēmusi uz Somijas robežas koriģēt koordinātas Jahi, Sommersas, Hoglandes, Rodšēras, Mazās Tjutersas, Vigrundas salu zonā, kā arī pie Narvas upes ziemeļu ieejas zemesraga, teikts lēmuma projekta pielikumā.

Uz Lietuvas robežas ir plānots pārskatīt Kuršu jomas zonu, Taranas zemesraga un uz dienvidiem no tā esoša zemesraga rajonus, kā arī Vislas strēles zonu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!