Foto: LETA

Drīz uz domes atlaišanas sliekšņa var nonākt Jelgavas novada dome, ja tā līdz nedēļas beigām nevarēs vienoties par jauna priekšsēdētāja ievēlēšanu, otrdienas rītā vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Laikraksts atgādina, ka pašvaldības domes atlaišana ir galējais līdzeklis, ko var izmantot, ja pašvaldība nav rīcībspējīga un nespēj veikt savas funkcijas. To var rosināt, ja tā trīs reizes pēc kārtas nav sanākusi uz sēdēm kvoruma trūkuma dēļ, divu mēnešu laikā nav ievēlējusi domes priekšsēdētāju vai veikusi atkārtotus un būtiskus Satversmes, likumu vai citu normatīvu pārkāpumus.

Šīs nedēļas beigās paies divi mēneši kopš Jelgavas novada domes priekšsēdētāja Madara Lasmaņa (LA) atkāpšanās no amata. Mēra pienākumus tagad pilda priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola (LZS). Kā klāsta laikraksts, Vītola piekristu ieņemt priekšsēža amatu, taču nedēļu pirms divu mēnešu termiņa beigām viņas ievēlēšanai vēl nebija vairākuma.

Vienlaikus "Latvijas Avīze" neoficiāli no Latvijas Zemnieku savienības biedriem noskaidrojusi, ka pašvaldība varētu ar mēra pienākuma izpildītāju nostrādāt arī līdz vēlēšanām 2025. gada jūnijā, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, visticamāk, nebūšot tagad ieinteresēta rosināt vēl vienas domes atlaišanu.

Ziņots, ka aprīļa sākumā Jelgavas novada mērs Lasmanis atkāpās no amata.

Šāds solis sekoja pēc tam, kad sociālajā medijā "X" tika publicēts video fragments no budžeta komisijas sēdes, kurā Lasmanis, vadot sēdi no automašīnas, sniedzas tās aizmugurē, glāstot sievietes kāju. Domes priekšsēdētājs toreiz portālam "Delfi" stāstīja, ka "katram jāspriež pēc savas samaitātības pakāpes", un minēja, ka sīkāk nekas neesot jāskaidro.

Viņš gan norādīja, ka video nopludinājusi pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte ar mērķi veidot “melno kampaņu” pret mēru. Lonerte “Delfi” pauda pretējo – ka kampaņa ir vērsta pret viņu pašu un vērsīsies tiesībsargājošajās iestādēs, jo ir aizskarts viņas gods un cieņa.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!